Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Login Form

Schaakmat Westland 1 mocht in de derde ronde uit naar Den Haag. Alweer de derde sterke tegenstander na DSC in de eerste ronde en Wijker Toren in de tweede ronde. Tegen deze drie tegenstanders is de verwachte score in matchpunten maximaal 1, we hebben er inmiddels 3. Een mooie aftrap van het seizoen. Het matchpunt tegen DD was verdiend, maar kwam op bijzondere wijze tot stand.

Met twee GM's in de gelederen is DD per definitie een lastige tegenstander. Maar ook in de breedte is het eerste van DD een goede ploeg met een bonk ervaring. De wedstrijd speelt zich af in het Nationaal Schaakgebouw in de van Speijkstraat. Menig club is jaloers op een dergelijke eigen locatie. Nu was ik hier al in geen 15 of 20 jaar meer geweest, DD toog in de afgelopen jaren altijd af naar het Westland. Maar in die jarenn is er in mijn ogen weinig veranderd in het gebouw. De koffie is wel sterk verbeterd, waar het vroeger nog oploskoffie was, is het tegenwoordig een lekker bakkie!

Ons tweede speelde overigens ook uit tegen DD, waardoor sprake was van een mini massakamp. Dan de wedstrijd ik heb weinig van de partijen gezien, dus ik moet het beschrijven op basis van overlevering.

De score werd geopend op bord 2. Henk speelde tegen van Egmond, die strijd is waarschijnlijk al vaker gevoerd in het grijze verleden. Henk bood na een zet of 15 remise aan. De dreiging was h4, waardoor zijn tegenstander iets beter zou komen te staan. Gelukkig voor ons weigerde hij en ging hij verder met het uitvoeren van een mindere zet. Dat leverde een plusje op, dat in het vervolg steeds groter werd. Vooral omdat een witte loper en paard passief stonden. Henk kon de zware stukken naar binnen manoeuvreren waardoor het "misplaatste" paard verloren ging. (0-1)

Niet heel veel later werd de score gelijk getrokken. Johan op bord 3, had de zware taak Arnaudov op te vangen. Dit is een van de twee GM's. De partij leek aardig gelijk op te gaan. Maar dat was optische schijn. De structuur van Johan zijn stelling was beduidend minder met een pion op d4 en e5, waardoor de d4 pion een zwakke broeder werd naarmate het spel vorderde. Tegen GM's zijn dit soort kleine details voldoende voor een nul ondanks een goede strijd. (1-1)

Zo bleef het een tijdje tot vlak voor de eerste tijdcontrole. Op bord 1 was Michiel nog aan het werken tegen de tweede GM Van der Wiel. Dus zeer waarschijnlijk moest er nog een punt komen op de onderste borden voor een gelijkspel. Dat was nog niet helemaal duidelijk waar dat punt zou vallen. Dat gaf ook de nodige dilemma's toen onze tegenstanders op diverse borden remise aan begonnen te bieden.

Michael op bord 4 spelend tegen Dickhoff was de eerste die het remise aanbod accepteerde. Zoals wel vaker kwam Michael iets later binnen. 's ochtends nog hard werken en dan op het laatste moment afreizen naar Den Haag. In de buurt van de van speijkstraat is het niet eenvoudig om te parkeren. Dat bleek later ook, ondanks het nodige parkeergeld betaald te hebben was zijn auto verplaatst door de lokale parkeerhelden naar een plaats waar het tarief nog hoger ligt. Een zware domper op zijn dag. De partij ging redelijk gelijk op, optisch leek hij iets minder te staan in de opening, daarna leek ie iets beter te staan maar ook dat was schijn. Beide spelers waren tevreden met een halfje. (1,5-1,5)

Marnix op bord 5 kreeg hetzelfde dilemma voorgeschoteld in zijn partij tegen Blokhuis. Hij stelt ergen in de partij beter gestaan te hebben. Dat voordeel was wel verdwenen toen de remiseclaim kwam na zetherhaling. (2-2)

Michiel die lange tijd stand leek te houden tegen Van der Wiel moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen. Hoewel Van der Wiel niet meer zo sterk is als tijdens zijn topjaren merk je nog dagelijks dat ie het spelletje beter begrijpt dan wij stervelingen. Dus voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong voor DD (3-2)

Ook Paul kwam niet verder dan remise op bord 8. In zijn partij tegen Van Dijk, nee niet Timon maar Onno stond hij lange tijd een beetje onder druk. Hoewel nooit echt in gevaar geweest zat er meer dan remise ook niet in. (3,5-2,5)

Het slotakkoord moest dan ook komen van Timon en Manfred spelend op de borden 6 en 7 tegen respectievelijk Prakken en Bueno. Van die twee partijen was de grootste kans op een overwinning op het zevende bord bij Manfred. In het middenspel had Bueno het initiatief gekregen door een verkeerd gekozen plan van Manfred. In de overgang van het middenspel naar het eindspel had Kindt echter beter gerekend en het initiatief teruggewonnen. Hoewel het materieel volledig gelijk was kon het duwen en trekken beginnen om tot een punt te komen en zo een matchpunt veilig te stellen. Timon had namelijk de hele pot onder druk gestaan en speelde voor remise. Manfred sloeg een remise aanbod af en kon gaan bikkelen. Met wat hulp van de tegenstander lukte het om tot een stelling te komen met een plus. Maar vlak voor het eind toen met De7 groot voordeel bereikt kon worden, gaf een tussenzetje om de dame weg te jagen het voordeel weg. Zetherhaling was het resultaat en de teleurstelling was groot toen duidelijk werd dat een kleine nederlaag de meest voor de hand liggende uitkomst was.

Gelukkig bleef ook Timon knokken voor het teambelang. Met een schijnoffer kon Timon een pionnetje winnen en gingen de mannen een toreneindspel in. Hoewel Timon een pionnetje meer had op de koningsvleugel (3 tegen 2) en het op de dame vleugel vast stond met elk twee pionnen had Prakken ook een troef. Hij had namelijk de toren op de zevende rij waarmee de koning van Timon werd afgesneden. Ik heb niet gezien hoe Timon het voor elkaar heeft gekregen om zijn koning te bevrijden, maar het was hem in elk geval gelukt. Hierdoor werd het mogelijk om op winst te spelen. Ondanks de pion extra was de stelling volledig gelijk, het leek erop of Prakken dit ook begreep toen hij de torens afwikkelde. Deze afwikkeling zou leiden tot een vrijpion voor Timon op de h-lijn en wit zou met een vorm van oppositie de zwarte koning kunnen opsluiten waardoor die h-pion nooit zou promoveren. Timon speelde echter zo overtuigend dat Prakken een paar zetten later opgaf omdat hij dacht dat de stelling gespeeld was.

Een zucht van verlichting maakte zich meester bij de Westlanders. Alsnog werd de gelijkmaker binnen getikt, ver in blessuretijd door een eigen doelpunt. U zult begrijpen dat de teleurstelling in Den Haag groot was. In onze ogen een uitslag die de verhoudingen van de dag weergaf, maar daar zullen ze in Den Haag anders tegenaan kijken. Enfin 3 matchpunten uit drie zware wedstrijden is een mooie aftrap van het seizoen.

 

 

Agenda

Geen evenementen