Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Mooi weer, veel ontmoetingen rond de schaaktafel op het Wilhelminaplein en de grote schaakstukken op het Bas Dekkerplein. Daarnaast goede aandacht in de media: radio-interview en artikel op website WOS en op jubileumwebsite KNSB. De FIDE bestaat in 2024 100 jaar. Zulke zomerdagen zijn ideaal om onze schaaktafel te gebruikten. Dat mag best vaker!  Zie de kaart van Nederland met alle inmiddels 167 locaties Urban Chess in Nederland.  

Bij de kick-off van het jubileum (150 jaar!) van de KNSB op 19 januari in de Johan Cruijff ArenA is  het schaaklied 'Koningin van het Spel' van het duo Spruijt & Opperman gepresenteerd. Het is één van de culturele schaakactiviteiten van de Stichting Schoolschaak Westland in het kader van het jubileum van de oudste schaakbond van de wereld. Zie voor het jubileumprogramma van de KNSB: www.knsb150.nl.

Het lied is tot stand gekomen in samenwerking met de ChessQueens en in de videoclip zijn onder andere de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein en het Bas Dekkerplein in Naaldwijk mooi in beeld. Over enkele maanden volgt nog een live optreden in Westland. De culturele schaakactiviteiten zijn mogelijk gemaakt dankzij Cultuurimpuls Westland Corona 2022, Keukenstunter Naaldwijk, Hulsebosch Assurantien en Stichting Arie Kuiper Fonds.

Zaterdag 8 oktober a.s. kunnen schaakliefhebbers van 11.00 uur tot 15.00 uur terecht op en rond de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein in Naaldwijk (voor de Oude Kerk) om zelf een partij te spelen of schaakles te krijgen. Jaarlijks wordt op deze 2e zaterdag van oktober de wereldschaakdag gevierd. Onder de noemer Global Chess Festival wordt er wereldwijd zo veel mogelijk geschaakt. Zie www.globalchessfestival.com/.  

Op zaterdag 3 september is er Podium Westland, het cultureel festival dat jaarlijks in het centrum van Naaldwijk wordt gehouden. Het doel van dit festival is om het Westlandse culturele veld een podium te bieden, zichzelf te laten zien, maar ook voor alle bewoners in Westland om te zien wat er allemaal te doen is op cultureel vlak.

Op het Wilhelminaplein kan er ook geschaakt worden met een groot tuinschaakspel of op de schaakdamtafel. Iedereen is van harte welkom! Het programma op het Wilhelminaplein start om 12:45 en duurt tot 17:30.

Iedereen is woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur in Naaldwijk welkom om met grote schaakstukken te schaken. Dit kan op het Bas Dekkerplein, naast WestlandTheater De Naald. Aanleiding is de Internationale Schaakdag. De VN heeft deze dag uitgeroepen t.g.v. de verjaardag van de Internationale Schaakorganisatie (FIDE) die in 1924 is opgericht en in 2024 haar 100-jarig jubileum heeft. In 2023 viert de KNSB, de oudste schaakbond van de wereld, haar 150-jarig bestaan. Zie de jubileumwebsite. Dat gaan we ook in onze regio vieren, met name bij het schoolschaken. Door de wekelijkse markt is dat deze keer niet op schaakdamtafel op het Wilhelminaplein. Daar kun je altijd terecht! Informatie bij Ard Dekker (0624331663).

Zaterdag 9 oktober a.s. kunnen schaakliefhebbers van 11.00 uur tot 15.00 uur terecht op en rond de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein in Naaldwijk (voor de Oude Kerk) om zelf een partij te spelen of schaakles te krijgen. Jaarlijks wordt op deze 2e zaterdag van oktober de wereldschaakdag gevierd. Onder de noemer Global Chess Festival wordt er wereldwijd zo veel mogelijk geschaakt. Zie www.globalchessfestival.com/.  

 

Aanstaande zaterdag 28 augustus staan vanaf 13.00 uur de schaakstukken weer op het tuinschaakspel.
Het wordt prima weer voor een partijtje in de buitenlucht.
Het speelveld ligt aan het Kerkelaantje (Langestraat, bij de Dorpskerk)
Je bent van harte welkom. 

 Bij het tuinschaakspel kon ik afgelopen zaterdag dan ineens een aantal bekende Westlandse schaker begroeten, zij hadden wel zin in een potje schaak in de buitenlucht.
Teun en Timon van Dijk waren zomaar in 's-Gravenzande terechtgekomen en even later was ook Leen Kemeling van de partij.
Het werd een gezellige schaakmiddag met koffie, ijs en zelfs een lauw biertje, waarbij verhalen naar boven kwamen over het tuinschaakspel toernooi dat ooit gehouden werd op het Marktplein in 's-Gravenzande.

 

Teun van Dijk schaakt tegen misschien wel een nieuw dames clublid.

Aanstaande zaterdag 21 aug. wordt het mooi weer en ben ik vanaf 13.00 uur met de stukken op het tuinschaakspel aan het Kerkenlaantje.
Ben benieuwd welke Westlandse schakers ik mag begroeten, je bent welkom...

 

Veel positieve reacties op het (her)gebruik van het tuinschaakspel aan het Kerkelaantje (bij de Dorpskerk)
Voor de 3e opeenvolgende zaterdagmiddag was er voor jong en oud gelegenheid om met de grote schaakstukken te spelen.
Al waren er dreigende wolken, gelukkig bleef het tot 5 uur droog en werd er enthousiast geschaakt.

  
Ook al zijn de spelregels je (nog) niet helemaal duidelijk, kun je toch wel leuk spelen met schaakstukken.

Aanstaande zaterdag 14 aug. staan de stukken vanaf 13.00 uur weer opgesteld.
Het belooft mooi weer te worden dus kom gerust gezellig langs…

Voor het beheer van de schaakstukken zoekt de winkeliersvereniging nog een 2e vrijwilliger.
Zin in?, neem contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.