Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk (voor de Oude Kerk) staat vanaf 10 maart 2020 een schaakdamtafel. De tafel is bedoeld als ontmoetingsplaats. Schaken en dammen zijn universele talen die ontmoetingen tussen bijvoorbeeld arbeidsmigranten en autochtone Westlanders stimuleert. Het levert een bijdrage aan een optimale ontwikkeling van de jeugd. Veel internationale onderzoeken wijzen uit dat schaken en dammen nadrukkelijk de ontwikkeling van jongeren op veel gebieden stimuleert. Het  is ontzettend leuk om te doen en goed voor het cognitieve vermogen: het draagt dírect bij aan een beter leervermogen, helpt kritisch denken, oplossen van problemen en zelfstandig beslissingen nemen. Spelenderwijs wordt geleerd om vooruit te kijken, plannen te maken, berekende risico's te nemen en oude fouten te vermijden. Deze denksporten houden ook ouderen vitaler. Het is derhalve logisch dat het landelijk initiatief voor schaaktafels (zie ‘achtergrond’) wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en wetenschappers zoals Prof. Erik Scherder en Prof' Dick Swaab. Natuurlijk stimuleert het eveneens het denksportleven in Westland.

Uitleenadressen

De schaak- of damstukken kunnen sinds 27 juni 2020 (vertraagd door coronamaatregelen) worden geleend bij onderstaande bedrijven:

1. Cafe De Slimmerick, Havenplein 1: www.deslimmerick.nl/

2. Grand Cafe Restaurant Bij5, Wilhelminaplein 8: www.bij5.nl/

3. Enjoy Eten & Drinken, Wilhelminaplein 3: www.enjoyetenendrinken.nl/

4. Hotel-Restaurant Inn Naeldwyk, Wilhelminaplein 2: www.inn-naeldwyk.nl/nl/

5. Ottica Coffee, Bites & Drinks, Herenstraat 6: www.ottica.nu/

6. Brasserie Mirell, Wilhelminaplein 32:  www.brasseriemirell.nl/

7. The Readshop Naaldwijk, Wilhelminaplein 12: www.naaldwijkwinkelrijk.nl/winkels/readshop-naaldwijk

Activiteiten

Het gebruik van de schaakdamtafel wordt actief ondersteund door het  Schoolschaakplan Westland , Schaakmat Westland en de Damclub Naaldwijk. Via de  appgroep  ‘schaakdamtafel’ (beheerder Ad van der Voort) kunnen geïnteresseerde schakers en dammers elkaar op de hoogte houden van activiteiten op de schaakdamtafel. De voorlopige agenda:

a. De voor zaterdag 21 maart  2020 11.00 uur geplande officiële opening door wethouder Piet Vreugdenhil is niet doorgegaan i.v.m. het coronavirus. Een programma van 10.00-12.00 uur met de beste Westlandse dammer (Internationaaal grootmeester Martijn van Ijzendoorn)  en schaker (Internationaal meeester Jan-Willem de Jong) is ook geschrapt.

b. Het plan om t/m oktober elke zaterdag tussen 10.30-12.00 uur een workshop voor beginners te houden of te spelen tegen een clubspeler is nog even aangehouden i.v.m. de coronamaatregelen. Jeugd t/m 12 jaar mag wel gewoon spelen. Data/tijden dat geschaakt of gedamd wordt zullen z.s.m. worden vermeld.       

c. Mandagmiddag 20 juli 2020 schaakactiviteiten voor de jeugd tijdens de internationale schaakdag.

d. Begin september 2020 rond de tafel aandacht voor 100-jarig bestaan Damclub Naaldwijk (groot artikel met foto in Westlandse media).

e. Op zaterdag 26 september (16.00-18.00 uur) en zondag 27 september (14.00-16.00 uur) schaakactiviteiten in het kader van de Nationale Sportweek (van 18 t/m 27 september 2020) en Westland Ontmoet  (24 september t/m 4 oktober).

f. Een nog vast te stellen schaakactiviteit op Wereldschaakdag (zaterdag 11 oktober 2020)

g. Spontaan gebruik door geïnteresseerden, bijvoorbeeld schoolschakers of arbeidsmigranten.

Contactpersonen

schaken: Marcel Dijkshoorn (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Whatsapp: 06 28232005)                                                                                                                            dammen: Ad v.d. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)
beheerder appgroep: Ad .v. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)
algemene coördinatie: Ard Dekker (Coördinator Schoolschaakplan Westland); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel. 0624331663)

Achtergrond

Medio 2017 heeft Jesús Medina Molina het initiatief genomen om schaaktafels geplaatst te krijgen in zoveel mogelijk publieke ruimtes in Nederland. Zijn initiatief wordt door velen in binnen- en buitenland gesteund. Het aantal gemeenten, scholen en overige locaties waar schaaktafels zijn of komen neemt dankzij dit initiatief snel toe. Sinds kort kunnen ook schaaktegels en schaakzitjes  worden geleverd. Westland is de dertiende gemeente waar sinds begin 2018 een 'chess court' is aangelegd in de openbare ruimte in Nederland.

De eerdere gemeenten zijn Utrecht, Amersfoort, Gorichem, Apeldoorn, Doetichem, Schiermonnikoog, Amsterdam, Den Helder, Alkmaar, Middenmeer, Tilburg en Beijum. Met Ruurlo, Heemstede en Ijsselstein zijn er inmiddels zestien gemeentes met 'chess couts' en bij diverse andere gemeenten zijn de plannen vergevorderd. Voor meer informatie wordt verwezen naar de site van de landelijk initiatiefnemer: www.medinamolina.com/schaaktafels.

Op de website www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html is goed zichtbaar gemaakt op welke plaatsen, incl. Naaldwijk, in Nederland nu schaaktafels staan. De schaakdamtafel staat ook vermeld op de internationale app Chess Map; alleen op Apple:  apps.apple.com/fr/app/chess-map/id1444309495, waarop ook het Bas Dekkerplein (met grote schaakstukken) staat. 

ln oktober 2017 heeft de landelijk initiatiefnemer contact opgenomen met o.a. de gemeente Westland en vanaf november 2017 heeft Ard Dekker (in nauwe samenwerking met de Westlandse schaakorganisaties) als coördinator Schoolschaakplan de plaatsing en het gebruik van schaaktafels in Westland als burgerinitiatief overgenomen. Eind 2019 is op verzoek van de gemeente gekozen voor de schaakdamtafel van Stedon (antraciet met houtsoort cumaru), omdat die het beste paste bij de nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein. De schaakdamtafel staat op grond dat eigendom is van de Oude Kerk. Daarom zijn afspraken gemaakt tussen de kerk en de gemeente. Beheer en onderhoud van de schaakdamtafel wordt door gemeente Westland uitgevoerd. Gemeente Westland is aansprakelijk voor eventuele schade (ook van derden) door achterstallig onderhoud aan de schaaktafel. De Oude Kerk behoudt het recht om de toestemming voor het handhaven van de schaaktafel in te trekken indien deze leidt tot overlast voor de Oude Kerk Naaldwijk. Na een positieve uitkomst van een in het vierde kwartaal 2020 te houden evaluatie wordt mogelijk ook in een andere kern van Westland een tafel gerealiseerd.

Door wie mogelijk gemaakt?

De tafel is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:

1. Het Innovatiefonds Sociaal Domein van de gemeente Westland (www.gemeentewestland.nl/ondernemen/subsidies.html)

2. Fonds 1818

3. ADNU Accountants & Adviseurs: https://adnu.nl/adnu/

4. Schoolschaakplan Westland

5. Schaakmat Westland

6. Damclub Naaldwijk