Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In de 4e ronde stond de uitwedstrijd naar Botwinnik op het programma. We waren vastbesloten om de hatelijke 0 uit de stand weg te vegen. Van meet af aan ging de wedstrijd gelijk op.

Om gedeeld koploper te blijven, moest er gewonnen worden maar tegen Promotie is dat zeker geen gemakkelijke opgave. Gelukkig waren we op volle sterkte en miste onze tegenstander een belangrijke speler.

 

We mochten in de thuiswedstrijd aantreden tegen Voorburg. Na de duidelijke nederlaag van vorige keer moesten we het nu laten zien. Op voorhand waren de teams van ongeveer gelijke sterkte en op alle borden ging het ook lange tijd gelijk op en werd er flink gestreden.

In de tweede wedstrijd van het jaar speelden we thuis tegen Schaakhuis. De wedstrijd werd nooit echt spannend en al snel hadden we een ruime voorsprong te pakken. Niemand verloor en met vier overwinningen kwam de uitslag op 6 - 2.

Vorig jaar hadden we 4-4 gespeeld tegen Rijswijk, dus er was hoop dat we ze zouden kunnen verslaan als het mee zat. Bovendien hadden we een nieuwe speler, Jan Dekker en die ging gelijk voortvarend van start aan bord 6: "Na een gelijkopgaande strijd, waar ik wel iets minder stond en tot verdedigen werd gedwongen, na dameafruil, kon ik met mijn a pion de lijn open maken voor mijn toren. Hij overzag dat ik met behulp van mijn pion op b4 de toren kon krijgen op C3, waarna ik 2 pionnen kon winnen en zo de oprukkende pionnen uit schakelen. Met mijn 3 pionnen, kon ik na winst van zijn laatste pion, gemakkelijk de winst binnen halen. Dat zag Bart van Strien ook en gaf op."

De eerste ronde van de HSB-competitie speelden we tegen SHTV, waar we vorig jaar met 6-2 van hadden gewonnen. Dat zou niet voldoende zijn om na de eerste ronde aan de leiding te gaan, want zowel DSC als Botwinnik hadden hun wedstrijd al met 6,5-1,5 gewonnen.

Zaterdag 16 september 2023 begon de KNSB competitie voor ons eerste team. We zitten nu voor het vijfde opeenvolgende seizoen in de poule bij Rijswijk 1. De balans: twee keer niet gespeeld i.v.m. corona, twee seizoenen terug met 5-3 verloren in De Lier, en vorig seizoen met 4,5-3,5 gewonnen in Rijswijk. Dit seizoen weer in De Lier. Gezien de gemiddelde ratings van de opstellingen op papier gelijk de topper van het seizoen.

In de 9e en tevens de laatste ronde speelden we thuis tegen SHTV 1 uit Den Haag. Voor aanvang van de wedstrijd was SHTV al kampioen van de poule. Dus was het hopen op enige nonchalance bij onze tegenstanders want wij moesten winnen om onze theoretische kans op handhaven te behouden.

De laatste wedstrijd in de KNSB klasse 2c was een thuiswedstrijd tegen mede degradant Dordrecht. Een strijd om de eer, want dit jaar degraderen 3 teams vanwege wijzigingen in het competitiesysteem. Dordrecht en Schaakmat Westland mochten in een onderling duel uitmaken wie kan zeggen dat ze als gevolg van een systeemwijziging degraderen naar de derde klasse.

In de 8e ronde speelden we uit tegen DSC 3 uit Delft.
Voor veel Westlandse schakers is DSC een bekende club en het werd dan ook weer een gezellige schaakmiddag.
Wij traden aan met 3 invallers maar ook DSC speelde niet met zijn sterkste formatie dus hoopten wij toch op een kansje…

Agenda