Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland heeft de HSB-beker gewonnen door in de finale met 3-1 te winnen van Novelty Destroyers.

Manfred speelde op bord 4 met zwart en kreeg een variant van het tweepaardenspel op het bord. Manfred offerde een pion op de damevleugel om te kunnen switchen naar een koningsaanval. In het middenspel dacht hij nog tijd te hebben voor wat tussen zetten. Dat was niet het goede plan en hij bleef daarmee de pion achter. In het verre middenspel waren de zwarte stukken inmiddels geactiveerd en domineerden het bord nadat zijn tegenstander dacht een tweede pionnetje te kunnen winnen. Inmiddels zat Manfred al wel in de nodige tijdsdruk. Jan-Willem wees achteraf nog even op een mat in 8 die Manfred in die fase miste. Ook de slotstelling was nog gewonnen, maar vanwege de tijd, de twee pionnen achter en omdat hij niet zeker wist of hij een zetje gemist zou hebben in zijn berekening ging Manfred maar op save door zetherhaling in de wetenschap dat JW en Michiel zeker beter stonden. (0,5-0,5)

De tegenstander van Michiel (wit op bord 3) offerde een pion in de opening. De compensatie hiervoor was echter onduidelijk. Even later gaf zwart nog een pion weg en leek het punt al bijna binnen. Maar na een wat al te optimistische opmars moest wit noodgedwongen weer een pion teruggeven. In wederzijdse tijdnood werden er over en weer nog wat kansen gemist. Uiteindelijk kon Michiel zijn tegenstander matzetten met toren en paard op de onderste rij. (1,5-0,5)

Jan-Willem speelde op bord 1 met wit tegen Vistisen. Na een Engelse opening koos zwart voor een vreemde zet, waardoor wit de zwarte stelling kon blokkeren. Het voordeel werd ingeruild, en de zwarte stukken bleven slecht staan. In opkomende tijdnood, moest zwart een kwal geven. Wit speelde het daarna niet optimaal, maar wel praktisch uit. 2,5 - 0,5 en daarmee was de beker binnen!

Marnix op bord 2 met zwart was het langste bezig. Via zetverwisseling kwam er een Panovstructuur op het bord. Zwart speelde in de opening iets te snel en koos daarom niet het handigste plan. Wit kwam daardoor beter te staan. Uiteindelijk dacht zwart zich te bevrijden dmv een stukkenruil. In de analyse bleek hier echter een lek in te zitten. Tactisch bleek het niet te kloppen, maar achter het bord was dit lastig te vinden. Wit overzag dit en er kwam een gelijke stelling op het bord. 
Wit wilde, wellicht vanwege de stand, meer dan remise en gooide zijn hele koningsstelling open. Dit kon de stelling niet hebben en zwart kwam gewonnen te staan in inmiddels hevige tijdnood van beide spelers. Zwart blunderde vervolgens een volle toren weg, maar stond zo goed dat er nog compensatie was. Uiteindelijk offerde wit een toren terug waarna de stelling min of meer in evenwicht kwam. In de slotfase miste wit zowaar nog een winst in het overgebleven pionneneindspel. Wit verspeelde echter een kostbaar tempo waarna de partij in eeuwig schaak eindigde.