Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland mocht in de eerste ronde van de KNSB beker aantreden tegen de mannen uit Voorschoten. Beide teams zitten in de reguliere competitie bij elkaar in de poule. Voorschoten staat fier bovenaan, Westland in de middenmoot. Maar in een bekerwedstrijd weet je het nooit.

Op de dag dat Henk van Putten Westlands seniorenkampioen is geworden, mocht hij in de avond weer achter de borden plaatsnemen in de beker wedstrijd tegen Voorschoten. Op rating was Voorschoten huizenhoog favoriet. Met Wilschut, Blom, Ratsma en Schouten brachten zij een team van gemiddeld 2200 ratingpunten op de been. Met Henk, Michiel, Timon en Manfred ligt ons gemiddelde ruim onder de 2100.

Aanvankelijk kwam het verschil in sterkte niet of nauwelijks tot uiting. Henk had een klein plusje in een fransoos, Michiel en Timon gingen gelijk op en Manfred had ook zijn tegenstander onder druk. Ook op de klok ging het gelijk op. Ondertussen was supporter Frans rond een uur of 10 ook naar binnengeslopen. Henk deed zijn gebruikelijke remise aanbod om te testen wat de intenties van de tegenstander zijn. Die ging echter door!

Hoewel het nog wel een uurtje gelijk op bleef gaan, kantelde de wedstrijd toch in het voordeel van de ratingpunten machine. Eerst moest Michiel zijn meerdere erkennen, zijn tegenstander was handig blijven manoeuvreren met de stukken waardoor Michiel onvoldoende dynamiek kreeg en tenonder ging. (1-0)

Bij Manfred bleef na een forse afwikkeling een gelijke stelling over, helaas maakte hij toen een onnodige blunder waardoor de stelling niet meer te redden viel. (2-0)

In de analyse ruimte maakte niemand zich ongerust, de strijd was gestreden de winst bijna binnen. Precies het goede moment om toe te slaan. Ik heb het niet gezien, maar Henk buitte zijn plusje vakkundig uit en trok het punt naar de Westlanders. Als kersverse kampioen ben je dit natuurlijk ook aan je stand verplicht. Vrijwel gelijk daarna wist ook Timon in tijdnoodfase het verschil te maken en was het 2-2.

Bij bekeren betekent dat vluggeren! De spanning nam toe. De Voorschotenaren begonnen nu toch wat onrustig te worden na de onverwachte 2-2. De Westlanders roken hun kansen en hadden zelfs genoeg aan een 2-2 gelijkspel met vluggeren. Dus iedereen ging er nog eens goed voor zitten.

De spanning steeg verder in het zaaltje. Het partijverloop heb ik natuurlijk niet kunnen zien, maar volgens de scheids was Schaakmat Westland lange tijd aan de winnende hand. Manfred en Henk stonden gewonnen en Timon ging gelijk op. Maar in die snelschaakpotjes (3 minuten + 5 sec) schieten de stellingen nog wel eens de verkeerde kant op. Zo ook hier. Henk en Michiel verloren, Timon en Manfred kwamen niet verder dan remise. Dus in de verlenging ten onder tegen de Voorschotenaren.   

 

Agenda

Geen evenementen