Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Aan deze voorronde deden op 29 november 2023 in Naaldwijk 7 teams van 3 scholen mee: drie teams van de Bernadette (Naaldwijk), twee teams van de Regenboog (Naaldwijk), één team van het Galjoen (Den Hoorn) en één mix team.

We zaten in een mooie ruime klas in de Bernadetteschool. We willen de school bedanken voor de gastvrijheid en Arjan Drenthen en juffrouw Inge voor de assistentie. Het toernooi verliep sportief. Er werden zes ronden gespeeld. Alle deelnemers kregen halverwege wat te drinken en een speculaasje.

Het Galjoen was duidelijk het sterkste en moest alleen een gelijkspel toestaan aan de Bernadette. De Regenboog werd na een spannende strijd tweede. De derde plaats ging naar de Bernadette.

Voorronde Westlands schaakkampioenschap op 15 november 2023 in De Lier: Er deden 9 teams van 6 scholen mee: drie teams van de PWA (’s-Gravenzande), twee teams van het Kompas (Maasdijk) en één team van De Vlieten (De Lier), PWA (De Lier), Prins Maurits (De Lier) en Het Talent (Den Hoorn).

2e voorronde 37e WBSK, gehouden bij de Joannesschool in Naaldwijk.

Allereerst onze dank voor het beschikbaar stellen van de ruimte.

Alles verliep in goede banen, duidelijk werd al dat het 6e team van de Joannesschool en de Rehoboth favoriet waren, dit bleek uiteindelijk ook.

De kinderen ontvingen allemaal iets te drinken en een speculaasje, daarnaast werd er aan het eind nog een boek van Simon de Schaker verloot en het stripboek van Tom poes over het betoverende schaakspel.

Het boek werd gewonnen door Ties en de strip door Tygo beide van de Joannesschool. De Joannesschool 6 en de Rehoboth zijn beide door naar de finale en de Ouverture moet afwachten of zij bij de beste nrs. 3 komen te zitten. Ook de Joannesschool 4 moet afwachten of zij het beste meisjesteam zijn wat zich kan plaatsen voor de finale.

Allereerst onze dank voor het beschikbaar stellen van de ruimte. Alles verliep in goede banen, duidelijk werd al dat De Hofvilla favoriet was, dit bleek uiteindelijk ook.
De kinderen ontvingen allemaal iets te drinken en een speculaasje, daarnaast werd er aan het eind nog een boek van Simon de Schaker verloot en het stripboek van Tom poes over het betoverende schaakspel.

Het boek werd gewonnen door Siem en de strip door Micah beide van de Nieuwe Weg. De Hofvilla 1 en 2 zijn beide door naar de finale en de Kyckert moet afwachten of zij bij de beste nrs. 3 komen te zitten.

Deze week wordt de derde nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland gemaild naar alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland. Via de links in de nieuwsbrief kan nagenoten worden van de vele culturele schaakactiviteiten in het kader van het jubileum van de KNSB.  Onderstaande is een fotocollage opgenomen van de tien basisscholen die inmiddels gratis één of twee grote  schaakstukken hebben ontvangen.  Komend seizoen zijn wij weer beschikbaar voor schaaklessen, workshops en schoolschaaktoernooien!

Donderdag 6 juli hebben Milou en Evi de schaaktafel op hun school, de Eerste Westlandse Montessorischool in Monster (EWMM) geopend. Milou (links op de foto) werd geflankeerd door meester Matthieu Spekkers, de schaakpromotor van de school, en Evi (rechts op de foto) door Ard Dekker, voorzitter van de Stichting Schoolschaak Westland. Het betreft een antraciet betonnen schaaktafel die City&Park heeft geschonken als eerste prijs bij de jubileum schoolschaakweek van de KNSB in mei 2023. De Stichting Schoolschaak Westland heeft de schaaktafel gewonnen dankzij het (inzenden van een film van het) Westlands Schoolschaakfestival dat 27 mei 2023 in Naaldwijk is gehouden. De tafel moest wel worden opgehaald in Amsterdam, maar dankzij twee heftrucks (in Amsterdam en Monster) en transport van schaker Frans Vreugdenhil kon de tafel bij de EWMM worden geplaatst.

Journalisten kunnen vaak veel beter een impresssie geven van een activiteit dan een organisator. Met dank aan journaliste Debbie van Eijk  verwijs ik daarom deze keer vooral naar de leuke en uitgebreide bijdrage van 27 mei jl. op de digitale online versie van Het Hele Westland.

Op 31 mei sierde het festival zelfs de voorpagina van de wekelijke editie van Het Hele Westland. Tijdens de Jubileumdag van de KNSB in het Spoorwegmuseum op 31 mei werd ook bekend dat de Stichting Schoolschaak Westland  één van de twee hoofdprijzen heeft gewonnen van de  jubileum Schoolschaakweek dankzij de inzending van beeldimpressies (onderstaande fotocollage en deze film op You Tube van de KNSB). Zie de jubileumwebsite. De gewonnen betonnen antraciet schaaktafel van Citty&Park moet binnenkort een mooie bestemming krijgen in Westland.

Zaterdagmiddag 27 mei (13.00 tot 17.00 uur) bruist het  van leuke (schaak)activiteiten in de zalen van de Ontmoetingskerk  in Naaldwijk. Het Westlands Schoolschaakfestival is geen schaaktoernooi en je hoeft zelfs niet te kunnen schaken!  Het festival is gratis en je gaat niet met lege handen naar huis. Zie de flyer, incl. activiteitenoverzicht en tijdschema.

Zie bijgaande tweede nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland aan alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland met vooral aandacht voor de landelijke Jubileum Schoolschaakweek (22 t/m 26 mei) en het Westlands Schoolschaakfestival (zaterdagmiddag 27 mei). 

De Hofvilla uit Wateringen werd  woensdagmiddag 5 april jl. met 136 punten Westlands Schaakkampioen middenbouw met een neuslengte voor De Joannesschool uit Naaldwijk (132 punten) en De Regemboog uit Naaldwijk (128 punten).
Individuele kampioenen werden Jack van Veelen van De Regenboog (groep 5), Sven Wink van de EWMM uit Monster (groep 4) en Jens Kuijvenhoven van de Pr. Willem-Alexanderschool uit ’s-Gravenzande (groep 3).  

Agenda