Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Laatste voorronde Westlandse Basisschoolschaak kampioenschappen

gehouden op 23 november in de Joannesschool in Naaldwijk.

Met dank aan de school voor het beschikbaar stellen van de

ruimte. De voorronde was verdeeld in 8 teams die streden voor

een plaats in de finale. 1 team was een combinatie van de

Montessorischool en Het Talent.

De 1e plaats ging overtuigend naar Joannesschool 1die ongeslagen

bleef, de 2e plaats was voor Rehoboth ook de nr.3 ging als beste

team door naar de finale , dat was de Bernadette 1.

Voorronde Westlands schaakkampioenschap op 16 november 2022 in Monster


Aan deze voorronde deden maar liefst 56 spelers van de Eerste Westlandse Montessorischool mee. Matthieu Spekkers had alles uitstekend geregeld, met hulp van een flinke groep ouders. Er werden zes ronden Zwitsers gespeeld in drie verschillende lokalen.

Alles verliep in een goede en sportieve sfeer. Plezier en elkaar helpen stond centraal. Alle deelnemers kregen halverwege wat te drinken en na afloop een vaantje.

2e voorronde Westlandse Basisschoolschaak kampioenschappen gehouden op 9 november bij De Hofvilla in Wateringen

Met dank aan de school voor het beschikbaar stellen van de ruimte.

De voorronde was verdeeld in 6 teams die streden voor een plaats in de finale.

De overige 5 teams streden in dezelfde ruimte voor het plezier en hadden her goed naar hun zin.

 

 Is schaken alleen voor bollebozen? Echt niet! Twijfel je nog? Dan moet je de boekenserie Simon de Schaker eens lezen of luisteren op Chessity. Schrijfster Joyce v.d. Meijden komt 30 november om 14.00 uur naar de bibliotheek Naaldwijk. Aansluitend kun je meedoen met een schaaksimultaan tegen Ard Dekker. Geef je z.s.m. op:  https://www.bibliotheekwestland.nl/actueel/agenda/auteur-joyce-van-der-meijden-in-de-bieb.html

Het komende halfjaar krijgen alle basisscholen en bibliotheken in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland gratis een boek van Simon de Schaker. Het bezoek en de gratis boeken zijn mogelijk dankzij de Stichting Schoolschaak WestlandCultuurimpulsKeukenstunter en Hulsebosch Assurantiën.  

Voorronde Westlands schaakkampioenschap op 2 november 2022 in ‘s-Gravenzande


Aan deze voorronde deden 8 teams van 3 scholen mee: 3 teams van het Kompas uit Maasdijk, 3 teams van de PWA uit ’s-Gravenzande en 2 teams van het Galjoen uit Den Hoorn.

We zaten in een mooie ruimte in de PWA. We willen de school bedanken voor de gastvrijheid. Het toernooi verliep sportief en tussen de partijen door werd het schoolplein ook goed gebruikt. Er werden vijf ronden gespeeld. Alle deelnemers kregen halverwege wat te drinken en na afloop een vaantje.

 

Het Galjoen 1 was duidelijk het sterkste team; drie spelers in dat team wisten al hun wedstrijden te winnen: Abel, Ava en Fedde. De strijd om de tweede plaats was spannend en die werd uiteindelijk op team- en bordpunten in het voordeel van Het Galjoen 2 beslist.

De eerste twee teams plaatsten zich voor de Westlandse finale op woensdagmiddag 18 januari 2023. Er zijn in totaal vier voorrondes in het Westland.

In het kader van ´Westland Ontmoet´ werd woensdagmiddag 28 september een schaaksimultaan voor kids gehouden in de bibliotheek van Naaldwijk. Ard Dekker (voorzitter Stichting Schoolschaak Westland) nam het op tegen vijftien kinderen van basisscholen uit Naaldwijk, De Lier en Wateringen. Lux Willems (groep 3 Mariaschool Wateringen) en Bram Bruinen (groep 5 Joannesschool Naaldwijk) wisten remise te spelen en Steven Broch (Joannesschool groep 5) wist zelfs te winnen! Alle kinderen kregen een schaaksleutelhanger en een glas drinken en gingen met een nieuwe ervaring naar huis. 

Zit je op de basisschool en hou je van schaken? Dan ben je woensdagmiddag 28 september a.s. welkom in de Bibliotheek Naaldwijk om te schaken tegen Ard Dekker (oud-kampioen van Schaakmat en voorzitter van de Stichting Schooolschaak Westland). De simultaan wordt gehouden in het kader van  Westland Ontmoet’ Het begint om 14.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. Durf jij het aan? Deelname is gratis, je krijgt drinken en een aandenken. Meld je wel zo spoedig mogelijk aan via de website van de bibliotheek, want vol=vol.

Hier is de definitieve versie van het beleidsplan (dd 24 juli 2020).

Met de ondertekening van de oprichtingsakte door Steven Wink (secretaris), Jan Dekker (penningmeester) en Ard Dekker (voorzitter) is 26 april de Stichting Schoolschaak Westland opgericht.  Dank aan notariskantoor Franke en ADNU Accountants & Adviseurs Het schaken voor schooljeugd in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland, alles in de ruimste zin van het woord, kan zo nog beter worden bevorderd. Het Schoolschaakplan Westland 2020-2025 blijft het beleidsdocument voor de basisactiviteiten. Daarnaast worden de drie belangrijkste schoolschaaktoernooien (WBSK, NSK en WSK345) voortaan onder verantwoordelijkheid van deze Stichting georganiseerd. Voorts zal in het seizoen 2022-2023 extra aandacht uitgaan naar activiteiten in onze regio in het kader van het jubileum Schoolschaakplan van de KNSB i.v.m. haar 150-jarig bestaan. Naar verwachting wordt de ANBI-status verkregen. Dit vergemakkelijkt het zoeken naar financiële steun de komende maanden.  Meer informatie via schoolschaken.westlandschaakt.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Joannesschool werd  woensdagmiddag 6 april jl. Westlands Schaakkampioen middenbouw voor veelvuldig winnaar de Hofvilla en de EWMM (kampioen in 2021). Individuele kampioenen werden Abel Drenthen van Het Galjoen (groep 5), Steven Broch van de Joannesschool (groep 4) en Nathan Drenthen van Het Galjoen (groep 3). 

Alle aangemelde 90 kinderen t/n groep 5 van basisscholen uit Westland, Hoek van Holland en Midden/Delfland waren op tijd aanwezig bij gastheer de Joannesschool om in vijf lokalen zes wedstrijden te spelen voor het 6e WSK345. Voor veel kinderen was het best wel spannend om voor het eerst mee te doen met een schaakkampioenschap. Ze vermaakten zich goed en toch was het lekker rustig dankzij de ruime lokalen, de goede wedstrijdleiding en de leiders in elk lokaal. De kinderen kregen een beker drinken en hadden allemaal prijs met een medaille en een schaaksleutelhanger. Onder toeziend ook van sponsors Marijke en Anton Lohuis namen twaalf kinderen hun individuele prijs in ontvangst en alle kinderen van de Joannesschool, de Hofvilla en de EWMM hun schoolprijs. 

Agenda

07-01 2023 12:45 - 17:30
Open Westlands Snelschaakkampioenschap