Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Maandag 7 december jl. werd bij de Joannesschool in Naaldwijk het 500e Chessity-diploma uitgereikt aan Tijn Groenewegen. De mijlpaal van 250 diploma’s via het Schoolschaakplan Westland werd in november 2019 gehaald; dus in een jaar 250 diploma’s!

Tijn en Bas Groenewegen en juf BrigitteTijn (groep 4) mocht op de foto met zijn broer Bas (groep 5) en juf Brigitte, de schaakinspirator op school. Zij woonde ruim vijf jaar geleden een demonstratieavond Chessity bij en na workshops op school van Ard Dekker, coördinator Schoolschaakplan Westland, worden al vijf jaar lang Chessity-accounts aangeschaft voor alle ca. 55 kinderen in de groepen 4 en 5.

De leerkrachten gingen er zelf mee aan de slag en Ard komt enkele keren per seizoen op school om de leerlingen een zetje in de rug te geven. Daarnaast volgt hij de voortgang via het dashboard en coacht hij de leerlingen met chats. Als er diploma’s worden behaald dan brengt hij die op school om zo regelmatig contact te hebben. De activiteit op Chessity moest wel groeien. Sinds vorig seizoen beginnen de leerkrachten en de leerlingen de smaak te pakken te krijgen. Dit jaar gaat het in groep 4 nog beter. Het staat op hun weektaak en er zijn al twaalf diploma’s uitgereikt.

Op de Joannesschool zijn vorig seizoen 21 diploma’s uitgereikt en dit seizoen al 20. Koploper is duidelijk De Regenboog met meer dan 100 diploma’s. Voor het zesde jaar komt Ard tien keer per jaar langs in groep 5 en ook hier is er dit jaar een groeiend enthousiasme. Dit seizoen zijn al 30 diploma's uitgereikt, waarvan 15! op 11 december in een periode van drie weken.

Dagelijks zijn veel kinderen thuis bezig en ze maken elkaar enthousiast voor schaken. Die mysterieuze kracht kun je niet voorspellen en moeilijk beïnvloeden. Als schaakcoach en als leerkracht kun je een steentje bijdragen, maar de groepskracht kan heel sterk zijn. Dat is ook zichtbaar geweest bij de Daltonscholen in Naaldwijk en Honselersdijk, de Van Rijckevorselschool (nu Inova basisonderwijs) in Hoek van Holland, de Prins Willem-Alexanderschool en Prins Mauritsschool en de in de Lier, Het Kompas en De Aventurijn in Maasdijk en de Prins Willem-Alexanderschool in ’s-Gravenzande.

Naast de diploma’s door jeugd- en seniorleden bij Schaakmat Westland waren er ook veel diploma’s buiten school en club; direct via Ard. Bij één gezin zijn door vader, moeder, dochter en zoons bij elkaar in de eerste helft van 2020 zo’n 25 diploma’s gehaald. Bovendien werd het talent en de wilskracht snel vertaald in het lidmaatschap van SHTV en werden mooie resultaten behaald. Het behalen van diploma’s is geen doel op zich, maar een middel om kinderen enthousiaster te maken voor de schaaksport! Door de sterren, stickers en diploma’s lukt dat met Chessity goed, maar van spelen leer je het meest! 

 

Agenda

20-07 2024 00:00
Schaakdamfietstocht