Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Login Form

 
Maandagmidag 20 juli, de Internationale Schaakdag (zie www.fide.com/news/630) en de eerste vakantiedag van het basisonderwijs in onze regio, is er een leuke activiteit voor kinderen! In Naaldwijk worden schaak activiteiten georganiseerd. Van 13.00-16.00 uur zijn er schaakactiviteiten op de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein en -bij voldoende belangstelling-  op het Bas Dekkerplein (naast De Naald) met de grote schaakstukken. Als je niet kunt schaken dan kun je een spoedcursus schaken krijgen van Jan en/of Ard Dekker van het Schoolschaakplan Westland.  Je mag je aanmelden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of spontaan langs komen. 
 

Na vijf jaar is de balans opgemaakt van het  Schoolschaakplan Westland 2015-2020. De belangrijkste doelstelling (een structurele relatie opbouwen met basisscholen in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland) is ruim gerealiseerd. Totaal 2.500-3.000 basisscholieren hebben kennis gemaakt met schaken. Schaken op basisscholen is weer populair geworden en daar zal op termijn de vruchten van kunnen worden geplukt. De belangrijkste ambitie voor jeugdschaakclubs (50 jeugdleden in 2020) is niet gerealiseerd. Het Schoolschaakplan Westland 2015-2020 wordt hiermee afgesloten, maar er volgt een nieuw Schoolschaakplan Westland 2020-2025.  

Dit seizoen zijn in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland veel schaakactiviteiten voor basisscholieren gehouden via het Schoolschaakplan Westland: een workshop Chessity aan 750 kinderen, andere workshops aan 70 kinderen en schaaklessen aan 275 kinderen.

Uit de derde tussentijdse evaluatie van het Schoolschaakplan Westland 2015-2020 blijkt dat vrijwel alle doelstellingen in 2020 lijken te worden gerealiseerd. 

Sinds de start van het Schoolschaakplan Westland in 2015 blijft de animo voor het schaken op basisscholen toenemen.  Inmiddels hebben zo’n 850 kinderen op 15 scholen in Westland, Hoek van Holland of Midden-Delfland een workshop schaken gehad en hebben meer dan 700 leerlingen op 19 scholen schaaklessen (gehad).  De laatste maanden zijn zes cursussen afgerond en zijn de nodige certificaten en diploma’s uitgereikt.

Tijdens de Nationale Sportweek hebben 119 kinderen een schaaksimultaan gespeeld tegen een schaakkampioen. Dit vond plaats op drie basisscholen, een BSO en de bibliotheek van Naaldwijk. Het werd georganiseerd door het Schoolschaakplan Westland.

Net als vorig jaar, toen 111 scholieren hebben meegedaan, kunnen basisscholieren van 11  t/m 15 september a.s. op school tijdens de Nationale Sportweek of in de bibliotheek van Naaldwijk schaken tegen een kampioen van het Westland of van een schaakclub. De start van de Nationale Sportweek is 9 en 10 september in het Zuiderpark in Den Haag bij de nieuwe sportcampus.

Net als vorig jaar is het Schoolschaakplan Westland 2015-2020 na afsluiting van het seizoen 2016-2017 geëvalueerd. In 2016 was het beeld al erg positief, maar helaas was er toen nog geen toename van het aantal Westlandse jeugdschaakleden. Die teller stond, net als in 2015, op 20 jeugdleden. Dat beeld is nu gelukkig veel positiever. Voornamelijk door de goede herstart van de Lierse jeugdafdeling is het aantal jeugdleden in Westland met 100% gestegen tot 40 jeugdleden (Lierse 14 en Schaakmat 26). Daarmee komen we al dicht bij het streefcijfer van 50 jeugdleden in 2020.

De HSB-Grand Prix 2016-2017 is 1 juli jl. afgesloten op de zeer fraaie nieuwe sportcampus Den Haag.Na deze achtste en laatste GP-wedstrijd zijn de prijzen voor de nummers 1 t/m 3 verdeeld. Sven Maree is winnaar geworden voor Johan Westerveld en Nick Buitelaar.

Agenda

Geen evenementen