Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Login Form

Dit seizoen zijn in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland veel schaakactiviteiten voor basisscholieren gehouden via het Schoolschaakplan Westland: een workshop Chessity aan 750 kinderen, andere workshops aan 70 kinderen en schaaklessen aan 275 kinderen.

Workshops

De start op basisscholen is vaak een gratis en vrijblijvende workshop Chessity. Dit schoolseizoen zijn door Ard Dekker, coördinator Schoolschaakplan Westland, op elf scholen 32 workshops gegeven aan zo’n 750 basisscholieren van groepen 4 t/m 8 in Hoek van Holland (de Jozefschool), Maasdijk (Het Kompas en De Aventurijn), Den Hoorn (het Talent), Naaldwijk (de Rehobothschool),  s‘-Gravenzande (Prins Willem-Alexanderschool), Poeldijk (De Nieuwe Weg) en De Lier (de Prinses Julianaschool en de Vlieten). Sinds kort is er een aanbod voor scholen om tot de zomer gratis een Chessity-account te krijgen! 

Zo’n 70 leerlingen hebben dit seizoen een andere soort workshop gevolgd. Dit kan zijn een eenmalige workshop waarbij schaakles wordt gegeven aan de hand van het schaakbord, zoal bij de openingsactiviteit van de Nieuwe Weg in Poeldijk. Er zijn ook vier workshops Chessity, meestal gegeven door Ard, gevolgd door één of twee workshops met uitleg met de gewone schaakstukken gegeven door schaaktrainer Jan Dekker. Dit gebeurde op de Jozefschool (Wateringen) met twee keer drie workshops, bij de Prins Willem-Alexanderschool (’s-Gravenzande) en bij De Diamant Naaldwijk. Bovendien zijn er door Jan Dekker workshops gegeven met alleen de Stappenmethode bij de BSO Okidoki in ’s-Gravenzande en Kwintsheul.  

Schaaklessen

Tenslotte zijn er dit seizoen aan ca. 275 leerlingen schaaklessen gegeven met de Stappen methode of met Chessity.

A Stappenmethode (ca. 50 cursisten); www.stappenmethode.nl.

  1. Op de Bernadetteschool heeft Jan Dekker zijn reeks van tien schaaklessen aan 11 leerlingen van groep 4 eind januari jl. afgesloten. Zie de foto. Zij hebben bij hun Scholierenlidmaatschap van de KNSB een jaaraccount van de Schaakmatties (www.schaakmatties.nl)
  2. De Hofvilla is het meest actief met schaakles. Wekelijk krijgen zo’n 35 leerlingen schaakles van de schaaktrainers Frank Thoma of Rik Pronk.  

B. Chessity. De meeste basisscholieren (ca. 225) l krijgen schaakles met Chessity (www.chessity.com/nl)

  1. Schaaktrainer Jan Tamerus heeft medio februari jl. zijn laatste van twaalf Chessity-lessen afgerond in Maasdijk (De Aventurijn en Het Kompas).
  2. Bij De Regenboog in Naaldwijk, krijgt groep 5 voor het vijfde achtereenvolgende jaar gedurende het hele schooljaar tien schaaklessen  van Ard Dekker.
  3. Daarnaast coacht Ard hier en bij diverse andere scholen op afstand en stimuleert hij dagelijks via de Chessity-chat de leerlingen en voorziet hij ze van de behaalde diploma’s. Alle 56 leerlingen van de groepen 4 en 5 van de Joannesschool (Naaldwijk) een Chessity-account en bijna 40 leerlingen PWA (’s-Gravenzande).
  4. De Van Rijckevorselschool heeft 65 leerlingen vanaf groep 4 die vanaf begin maart 2020 van start zijn gegaan met Chessity onder begeleiding van schaaktrainer Anja v.d. Kraan-Valstar.
  5. Ook bij de PWA in De Lier zijn nog accounts beschikbaar.  
  6. Met deze schaakactiviteiten moet het enthousiasme voor het schaken toenemen. Dat is goed zichtbaar bij de schoolschaaktoernooien. Nu nog bij de jeugdschaakverenigingen van Schaakmat Westland en de Lierse Schaakvereniging. Zie de jeugdschaakflyer op de homepage van www.westlandschaakt.nl

 

Agenda

26-03 2022 10:30 - 17:00
Open HSB-kampioenschap clubteams