Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De 52e editie van de Westlandse Schaak Kampioenschappen 2024 is een prooi geworden voor Henk van Putten. Hij maakte zijn favorietenrol waar en is nooit uit de top van het klassement weggeweest. De tweede plaats was voor titelverdediger Johan Voorberg die na zijn verloren partij in de eerste ronde langzaam terugkrabbelde naar de top. Robert Merle eindigde op de derde plaats.

Lees meer...

Het 74e Westlands Druivenschaaktoernooi wordt gehouden op vrijdagavond 30 augustus, maandagavond 2 september en vrijdagavond 6 september 2024 in ‘s-Gravenzande (De Kiem).

Er is een jeugdgroep van 19.00-21.00 uur.

De senioren spelen van 19.30-23.00 uur.

Inschrijven: Sandra v.d. Berg (0642869855 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Voorafgaand aan de 7e ronde van de 52e Westlandse Schaak Kampioenschappen 2024 werd Jan Dekker in het zonnetje gezet vanwege zijn 50e deelname aan de WSK. Dit volbracht hij verleden jaar tijdens de 51e editie. Hij deed dit als speler en vele, vele jaren als wedstrijdleider/organisator. Hij is de tweede persoon die deze mijlpaal heeft bereikt.  Frans Vreugdenhil ging hem een jaar eerder  vooraf. 

Lees meer...

Dit jaar wordt het schaakseizoen weer besloten met een gevecht om het Westlands Schaakkampioenschap, in gebouw De Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan 47 te Naaldwijk (thuishaven Schaakmat Westland).

Lees meer...

 1. Er wordt gespeeld volgens de Nederlandse vertaling van de laatst vastgestelde FIDE-Regels voor het Schaakspel.

 2. Aan het toernooi kan worden deelgenomen door Westlandse en Midden-Delflandse schakers en door andere schakers die lid zijn van een Westlandse schaakclub.

 3. Er worden negen ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem op rating in drie ratinggroepen.
  Groep 1: > 1850
  Groep 2: > 1650 - < 1900
  Groep 3: < 1700

 4. Het is mogelijk om maximaal twee keer een vrije ronde (bye) op te nemen in de ronden 1 t/m 7 waarvoor men per bye een half punt krijgt. Meerdere byes of byes in andere ronden leveren geen punten op. Afzeggen voor een ronde kan tot donderdag 19.00 uur voor de wedstrijddag.

 5. De indeling voor een ronde wordt op donderdagavond, voorafgaand aan die ronde, gepubliceerd op www.westlandschaakt.nl. Ook de uitslagen en standen zullen op dinsdag na de ronde op deze website geplaatst worden.

 6. De winnaar van groep 1 krijgt de titel: ‘Westlands Schaak Kampioen’ De eindstanden worden bepaald door:
  1: score
  2: onderling reslultaat, indien mogelijk (alleen voor de 1e plaats)
  3. weerstandspunten
  4. Sonneborn-Berger score
  5. loting

 7. De definitieve prijzen worden bekend gemaakt na het begin van het toernooi.

 8. Het speeltempo voor alle groepen bedraagt 1 uur en 40 minuten per persoon per partij + 10 seconden per zet vanaf de start.

 9. Een speler verliest de partij als hij meer dan een uur na het van tevoren vastgestelde aanvangstijdstip van de zitting aan het schaakbord verschijnt, tenzij de arbiter anders beslist.

 10. Het is verboden om mobiele telefoons, smartwatches en andere elektronische communicatiemiddelen bij zich te dragen tijdens de partij. Dergelijke apparaten dienen uitgeschakeld te zijn en opgeborgen te worden in jas of tas of op de speeltafel gelegd te worden tijdens de partij. Als blijkt dat een speler een dergelijk apparaat bij zich draagt tijdens de partij zal dit bestraft worden met het verlies van de partij, tenzij de arbiter anders beslist.

 11. De resultaten worden doorgegeven aan de KNSB voor ratingverwerking.

 12. Indien men het niet eens is met een beslissing van de wedstrijdleider kan er tot een half uur na het einde van de partij schriftelijk een protest ingediend worden bij de voorzitter van het WSK-comité – of bij diens afwezigheid bij de wedstrijdleider – waarna de voorzitter zo snel mogelijk een bindende uitspraak zal doen.

 13. In alle gevallen waarin het reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleiding.
WSSK 2024

 

Zaterdag 13 januari 2024 organiseert de Commissie WSSK het 42e "Open Westlands Snel-Schaak Kampioenschap" met als inzet de officiële titel "Westlands Snel-Schaak Kampioen". Dit toernooi wordt mogelijk gemaakt door de sponsoring van: Priva BV - Lagerwerf wonen - Bakker van Delft – Dutch Zebra AoI. 

Deelnemerslijst staat (verderop) apart op deze site ! U kunt zich opgeven t/m vrijdag 12 januari 20:00u door een mail te sturen

naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam, club, speelsterkte en KNSB nummer.

Lees meer...

U kunt zich opgeven t/m vrijdag 12 januari 20:00u door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam, club, speelsterkte en KNSB nummer.

Klik op titel balk voor de lijst met (41 !) deelnemers van 42e editie van de WSSK:

Lees meer...

De 33e editie van het SIO Rapid Toernooi 2023 was op voorhand al geslaagd, want niet minder dan 96 deelnemers hadden zich aangemeld en dat waren er 8 meer dan in 2022. Uiteindelijk deden er 94 schakers mee, waren er 3 afmeldingen en kon nog één toevallig aanwezige schaker uit De Lier meedoen. Opvallend was dit jaar de aanwezigheid van relatief veel jeugdige schakers en de aanwezigheid van verschillende nationaliteiten. Wedstrijdleider Dirk van Nieuwkerk had zelfs informatie en uitleg in het Engels op papier gezet.

Lees meer...