Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De tweede klasse C is geen eenvoudige poule. In de eerste drie ronden hadden we drie stevige tegenstanders. Nu mochten we tegen degradatiekandidaat Oegstgeest, die na twee ronden nog alleen aan kop ging. Hoewel dit team aan de onderste borden kwetsbaar is, blijft het een lastige tegenstander met 2 titelhouders in de gelederen. Een verlies zou ons gelijk tot degradatiekandidaat bombarderen, bij winst mogen we tijdelijk omhoogkijken.

Ondanks de matige staart slaagt Oegstgeest er toch iedere keer weer in om na degradatie terug te promoveren naar de tweede klasse. De strategie tegen Oegstgeest is doorgaans simpel, bovenaan de schade beperken en onderaan de punten pakken. Omdat de grote zaal gereserveerd was in de Ark speelden we weer eens in onze oude vertrouwde zaaltje, het tweede zat te buffelen tegen voorschoten in het zaaltje tegenover ons.

Michiel speelde op bord 2 tegen Nikolic. Zijn belangrijkste opdracht was om deze IM te neutraliseren. Nikolic kwam later binnen, als je dan niet oplet als tegenstander ben je de concentratie kwijt en is een foutje snel gemaakt. Gelukkig wist Michiel zich goed te focussen en trok in de opening het initiatief naar zich toe. Dat leverde pionwinst op. Normaal zou hij dat pionnetje misschien koesteren, vandaag koos Michiel terecht om op activiteit te blijven spelen. Dus qua materieel werd het weer gelijk en na wat afwikkelen vonden beide spelers het welletjes. Een knappe prestatie van Michiel, doel 1 bereikt. (0,5-0,5)

Op bord 1 mocht Henk het vuile werk opknappen en tegen de tweede IM, Slingerland. Het begin was stroef, Henk verwisselde twee varianten. Dit resulteerde in verlies van eerst één pion en later een tweede. Maar Henk geeft zich niet zo snel gewonnen en wist tegenspel te creëren, mede door een tempoverlies van Slingerland. Zijn tegenstander speelde heel snel en Henk gewoon snel, dus de zetten vlogen rijkelijk over het bord. Halverwege de partij zag ik zelfs mogelijkheden in de stelling van Henk, ondanks de materieel achterstand. In de analyse achteraf, en die in de late uurtjes, bleek dat er diverse mogelijkheden waren op remise. Maar met twee pionnen achter, tegen een tegenstander die gedijt bij afwikkelen is het niet eenvoudig om continu de beste voortzetting te vinden. Uiteindelijk moest Henk zich gewonnen geven na taai spel van zijn tegenstander.  (0,5-1,5)

De teamleider was met een 0,5 uit 2 op de eerste twee borden tegen twee IM’s dik tevreden. Deel twee van de strategie moest nu tot uiting komen op de onderste borden.

Het was Menno, die Timon verving op het vijfde bord, die vervolgens zijn partij kon afronden. Menno is de laatste tijd goed aan het spelen met de witte stukken, zou het vandaag ook lukken met de zwarte? Menno zijn tegenstander trok ten strijde op de h-lijn, een pionnetje werd op h6 gestationeerd. Menno ging zelf met zijn pionnen naar voren en dacht die op h6 is voor mij. Heel even leek dat voldoende, maar zijn tegenstander perste er nog een keurig stukoffer uit tegen 4 pionnen. In die periode was het opletten voor de zwarte, maar Menno hield het hoofd koel en ronde het vervolgens netjes af. (1,5-1,5)

Daarna was het de beurt aan Johan op bord 8. Hij speelde met de witte stukken en kreeg de gelegenheid zijn pionnen naar voren te schuiven en zijn stukken lekker actief neer te zetten. Het was wachten op een slotoffensief op de koningsvleugel, toen dat kwam ging hij als een mes door de boter en incasseerde het tweede punt voor Schaakmat Westland. (2,5-1,5)

De winst van Johan werd op de voet gevolgd door die van Manfred op bord 7. Manfred had het loperpaar cadeau gekregen in de opening. In het middenspel werden die lopers heel sterk bij het openen van diverse lijnen. Zijn tegenstander hoopte met dame ruil de stelling te laten vervlakken, maar het was de prelude van de finale. Na een afwikkeling van stukken bleef een eindspel over met twee pionnen meer en allebei nog een licht stuk. Daarmee was het derde punt binnen. (3,5-1,5)

Wie dacht dat de strijd gestreden was, had het mis. Oegstgeest verzette zich met hand en tand! Marnix op bord 3 moest in hoge tijdnood een aantal cruciale beslissingen nemen. Paul had net een mindere zet gedaan en stond met de rug tegen de muur op bord 4 en Michael had al vijf keer een remise aanbod afgeslagen. Een gelijk spel of kleine overwinning was de meest waarschijnlijke uitslag. Maar bij gelijkspel zouden we niet tevreden zijn.

Paul was als eerste klaar. Paul leek na de opening goed te staan en had beduidend meer ontwikkelingsvoorsprong. Maar zijn tegenstander de Niet kon met dame ruil de stelling meer in evenwicht brengen. Een opmars van pionnen op de damevleugel en steeds actiever wordende lichte stukken werden Paul uiteindelijk fataal. (3,5-2,5)

Marnix zijn stelling was overgegaan naar een dubbeltoreneindspel. Marnix spelend met zwart had 4 pionnen verbonden op 1 vleugel, zijn tegenstander had er op elke vleugel 2, waarvan dus 2 verbonden vrijpionnen. Marnix koos gelukkig in tijdnood voor een actieve opstelling van zijn torens op de tweede rij. Hiermee voorkwam hij dat de vrijpionnen zomaar door konden lopen en hield hij de witte koning en een toren bezig op de andere vleugel.

Michael deed zijn best in een loper en toreneindspel met elk wat pionnen om zijn minuscule voordeeltje te benutten. Maar tegenstander Binnendijk had veel meer tijd en leek de verdediging op orde te hebben. Twee halfjes was dus het meest waarschijnlijke resultaat. Michael hield de partij aan in afwachting van de verwikkelingen bij Marnix. Toen Marnix via herhaling van zetten remise kon afdwingen besloten we dat Michael ook remise mocht geven. Maar net voordat Michael remise aan zou gaan bieden, deed Binnendijk een mindere zet. Dat koste een pionnetje en de partij. Hoewel de slot zetten nog de nodige subtiliteit vergden wist Michael alsnog het volle punt binnen te halen. (5-3)

Daarmee was het strijdplan optimaal uitgevoerd met vier overwinningen op de laatste vier borden en een bordpunt op de eerste vier waren de matchpunten binnen. We mogen voorlopig in de stand even omhoogkijken. Maar volgende ronde mogen we uit naar koploper Messemaker 1847. Uit onze jarenlange ervaring in de tweede klasse weten we dat een goed begin van het seizoen mooi is, maar tegen het eind van het seizoen kan het zomaar weer spannend worden. Zeker in deze klasse waarin iedereen van elkaar weet te winnen. Zo won Oegstgeest in de eerste ronde van Messemaker, eens kijken of wij dat ook kunnen…..  

Agenda

Geen evenementen