De tweede ronde van de KNSB speelde zich af in Café Dudok, schuin tegenover het NS station in Hilversum. Dit is de nieuwe speellocatie van SOPSWEPS'29. In een zaaltje boven de bar trokken de teams ten strijde op een nog plakkende en klevende ondergrond die nog herstellende was van een feestje in de nacht ervoor.
Het was ook voor de spelers van SOPSWEPS'29 nog even zoeken hoe alles zou verlopen op de nieuwe locatie. Is het licht goed, wordt de zaal niet te warm, is er voldoende ventilatie, houden de tafels en stoelen het, is er geen geluidsoverlast uit de kroeg en nog meer van dat soort factoren die de concentratie van 16 schakers zou kunnen verstoren. Maar ik denk dat we kunnen stellen dat de locatie de eerste vuurdoop heeft doorstaan. Te meer omdat er na de wedstrijd ook nog genoeg te beleven is aan de geneugten die de tab schenkt en op vat ligt.
Dan de wedstrijd. Op voorhand schatten we SOPSWEPS'29, voor degene die het niet weten het staat voor "Samen op pad spelen wij een partij schaak", iets sterker in dan Schaakmat Westland 1. Dat is ook terug te zien in de rating verhouding van 2127 om 2073. Maar dit is ook voldoende close voor een spannende wedstrijd. Dat werd het ook, maar evenals in de eerste ronde deden de Westlanders zichzelf te kort. Hieronder even kort wat ik heb meegekregen van de partijen:
Op bord 1 speelde Michael een aardig potje dat redelijk gelijk leek op te gaan. Michael dacht herhaling van zetten in de stelling te hebben, maar vergiste zich in een schaakje waardoor een stuk verloren ging.
Op bord 2 speelde Henk. Van deze partij heb ik weinig gezien om goed te beschrijven hoe die zich ontwikkelt heeft. Toen ik ging kijken hadden beide spelers nog een loperpaar en de tegenstander van Henk iets meer pionnen. De structuur was ook in het voordeel van zijn tegenstander dus vanaf dat moment was het slechts techniek. De cruciale fase heb ik gemist.
Op bord 3 speelde Marnix. In de analyse bleek, aldus het commentaar van tegenstander Tom, dat lange tijd een partij van Kasparov en Karpov gevolgd werd. Het idee van zwart is een kwaliteitsoffer om vervolgens met een sterk centrumpaard en pionnenstructuur meer dan goede compensatie te hebben. De kunst voor wit is om dit gevaar tijdig te onderkennen en op activiteit het initiatief te houden. Gelukkig voor Marnix hoefde hij niet zo diep te rekenen, omdat zijn tegenstander zelf al een keuze maakte voor een zijvariant die onvoldoende biedt voor de geofferde kwaliteit.
Michiel speelde op bord 4 een keurige pot. Het had een sterk paard tegen een zwakke loper. De loper stond op b1 en keek tegen een pion op d3 aan. Michiel wist die loper daar voldoende lang te houden tot pionwinst en meer activiteit voldoende waren om de winst naar zich toe te trekken.
Menno zat achter de witte stukken op het vijfde bord. Menno had lange tijd een klein plusje. Remise was denkbaar, maar hij speelde duidelijk voor de winst zonder dat er al een evident winstplan was. Een onnauwkeurigheid, gaf zijn tegenstander zoveel tegendruk dat hier de partij nog verloren ging.
Manfred had de opening niet handig opgezet op bord 6. Hij stond al snel met de rug tegen de muur en dat koste de nodige tijd. Maar gelukkig koos zijn tegenstander niet voor de meest krachtige voortzetting waardoor Manfred onder de druk uit kon spelen. Waarschijnlijk heeft hij nog een kans op voordeel gemist bij de overgang van het middenspel naar het eindspel, de geïnvesteerde tijd in de opening begon hier dan ook parten te spelen. Uiteindelijk bleef een toreneindspel over met voor beide spelers 2 pionnen op dezelfde vleugel en dus remise.
Het zevende bord werd bezet door Paul. Ook in deze pot ging het redelijk gelijk op en werden steeds meer stukken geruild naar mate de partij vorderde. Ook hier was remise het resultaat.
Tot slot het achtste bord waar Johan de scepter voerde over de zwarte stukken. Ook Johan had de nodige tijd geïnvesteerd in de opening. Hij kreeg echter al vroeg in het middenspel een remiseaanbod. Overigens best op een bijzonder moment, zijn tegenstander had net met een loper op h7 geslagen. Johan had de winnende variant niet vergenoeg doorgerekend om te zien dat hij eigenlijk gewonnen stond. Na wikken en wegen besloot hij het aangeboden halfje te accepteren.
Qua score verloop had SOPSWEPS'29 eerder de 4,5 gehaald dan wij de 3,5. Hoewel het eindresultaat close was, heeft er weinig spanning in de wedstrijd gezeten en heeft Schaakmat Westland andermaal zichzelf te korte gedaan. Eens kijken of het tij tegen DD kunnen keren in de volgende match.