Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Het regionale eerste team had deze avond een gemiddelde rating van 2094 en was daarmee op papier sterker dan het landelijke eerste team dat zaterdag aantrad. De tegenstander was Novelty Destroyers. Zij spelen tegenwoordig hun teamwedstrijden in het scouting-gebouw bij Pomar. De legitimatie-perikelen bij de poort zijn dus voorbij.

Sinds dit jaar zijn de KNSB en HSB competitie gescheiden, waardoor spelers zowel voor de KNSB als voor de HSB kunnen spelen. Het eerste regionale team van zowel Schaakmat Westland als Rijswijk hadden zich versterkt met meerdere spelers die ook in de landelijke competitie uitkomen. De gemiddelde rating van beide teams was vrijwel gelijk, maar promovendus Rijswijk won met onverwacht grote cijfers: 6-2.

Het tweede team had slechts 1 matchpunt na 4 wedstrijden en de situatie was kritiek. Een overwinning in de cruciale wedstrijd tegen RSC-Belgisch Park leidde het herstelde in en tegen DD werd het lijfsbehoud veiliggesteld ondanks dat drie sterke spelers moesten afzeggen. Voor de wedstrijd tegen SHTV stond voor beide teams niets meer op het spel. De Westlanders boekten een 4½-3½ overwinning en sloten het seizoen af op een vijfde plaats met 7 matchpunten.

Schaakmat Westland 2 speelde op donderdagavond een belangrijke wedstrijd tegen de rode lantaarndrager DD 2. Drie sterke basisspelers waren verhinderd en werden vervangen door drie sterke invallers: Jacob Buitelaar, Leno den Broeder en Jan v.d. Heiden. Het zou een spannende avond worden.

Johan 't Hart begon door parkeerproblemen 35 minuten later aan zijn partij. De frisse buitenlucht had hem goed gedaan, want hij boekte op bord 3 zijn snelste overwinning ooit in de promotieklasse (0-1).

Het tweede team speelde thuis tegen mededegradatiekandidaat RSC-Belgisch Park. De verwachte uitslag wisselde regelmatig tussen een lichte nederlaag en licht overwinning. Uiteindelijk wonnen de Westlanders met 5-3. De twee matchpunten waren hard nog en Schaakmat Westland 2 steeg ermee naar de achtste plaats. Een overwinning op hekkensluiter DD in de volgende ronde zou voldoende moeten zijn, aangezien RSC-Belgisch Park ook nog tegen koploper DSC speelt.

Schaakmat Westland 2 heeft de derde nederlaag van het seizoen geleden. In Zoetermeer leken de Westlanders lange tijd de overhand te hebben, maar in de slotfase sloeg Promotie toe en won met 5-3. Met slechts 1 punt uit de eerste drie wedstrijden is er dus nog veel werk aan de winkel. Gelukkig zijn de laatste drie wedstrijden wel de onderste tegenstanders in de poule.

Schaakmat Westland 2 speelde op 20 november al de laatste competitiewedstrijd voor de kerstvakantie. Thuis was het tegen sterke Botwinnik 1 kansloos en verloor met 6-2. Als Frans geen cadeautje had gekregen, dan had het zelf een 7-1 afstraffing kunnen worden. Het team heeft inmiddels de sterkste tegenstanders al gehad, maar het blijft dus zonder overwinning voor de winterstop en zullen in het nieuwe jaar dus nog flink wat punten gepakt moeten worden.

Schaakmat Westland 2 heeft de tweede wedstrijd van de competitie met 5-3 verloren van koploper DSC 4. De drie invallers Leno, Ronald en Jacob zorgden voor meer dan de helft van de punten.

Agenda

Geen evenementen