Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De eerste ronde van de HSB-competitie speelden we tegen SHTV, waar we vorig jaar met 6-2 van hadden gewonnen. Dat zou niet voldoende zijn om na de eerste ronde aan de leiding te gaan, want zowel DSC als Botwinnik hadden hun wedstrijd al met 6,5-1,5 gewonnen.

Menno leek met zwart een beetje gedrongen te staan na de opening. Hij activeerde zijn stukken met Pe4. Wit had echter de verdediger van dit paard uit kunnen schakelen en daarmee een stuk tegen twee pionnen kunnen winnen. Wit zag dit echter niet, waardoor Menno het initiatief kon overnemen. Menno snoepte al snel een pion mee, won later een kwaliteit en won soepel het resterende eindspel.

Paul wist na de opening de dame van zijn tegenstander naar a3 te lokken en op te sluiten. Even later kon hij de dame ophalen ten koste van een toren, loper en pion. Dit leek nog niet heel makkelijk, maar zijn tegenstander liet al snel zijn loper insluiten, waarna het dame-tegen-toreneindspel eenvoudig te winnen was.

Jan-Willem stond met wit iets actiever, maar had wel een geïsoleerde dubbelpion op de a-lijn. In het eindspel wist hij definitief het initiatief naar zich toe te trekken, won een pion en niet veel later nog een. Met een fraaie tactische zet maakte het af.

Bij Manfred werden er na de opening direct al veel stukken geruild. In het dubbel-toren-plus-paardeindspel had hij direct een truc die afwikkelde naar een gewonnen pionneneindspel. Manfred miste dit helaas en moest daarna hard werken om nog wat te bereiken, terwijl hij ook minder tijd had. Dit lukte uiteindelijk en Manfred haalde toch nog het volle punt binnen.

Johan speelde tegen de hem welbekende Rik Pronk. Rik gaf na de opening een pion weg en maakte er een kwaliteitsoffer met gevaarlijk tegenspel te krijgen. Al snel liep Johan langs de rand van de afgrond, maar Rik verzuimde om hem over het randje te duwen. Toen Johan zijn dame kon geven voor een stuk en een toren, leek de kans een op direct mat enigszins verminderd, maar Rik had nog steeds kunnen afwikkelen naar een gewonnen eindspel. In tijdnood kon Johan met zijn toren vernietigend binnenkomen en zelfs het volle punt oprapen. Daarmee waren de matchpunten alvast binnen!

Bij Henk rokeerde wit lang waardoor er een spannende strijd ontstond wie de beste koningsaanval had. Henks stukken leken niet zo goed samen te werken, maar hij wist daar aardig onderuit te spelen en ondertussen een pion mee te snoepen. In tijdnood kwamen beide partijen bij de koningsstelling van de tegenstander binnen, maar was het helaas wit die aan het langste eind trok.

Michiel had met wit lange tijd het initiatief en moet in tijdnood de winst hebben gemist. Hij moest met nog maar enkele seconden op de klok opletten voor allerlei promotie- en mattrucs van zijn tegenstander. Dit lukte en het dame-eindspel werd uiteindelijk remise.

Marnix had met zwart na de opening gelijkspel, maar het was hard werken om meer te bereiken. In tijdnood wist Marnix dan toch een vol punt binnen te halen.

Met een 6,5 - 1,5 overwinning staan we dus precies gelijk met DSC en Botwinnik. Het belooft dus weer een spannend seizoen te worden.