Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Snel na de start kwam invaller Leo Duijvesteijn op bord 4 al in het voordeel. Ondanks dat hij de zwarte stukken bediende was na één uur spelen het pleit eigenlijk al beslecht. Toen even later ook de dame nog in de doos ging hield de tegenstander het voor gezien. Een aardig voorbeeld voor ons hele team en Leo kon zich vanaf dat moment waarnemend teamleider noemen.

Het eerste remiseverzoek ontving Leo van Dirk van Nieuwkerk. Dirk, op bord 3, kreeg een remise voorstel en kreeg Leo’s toestemming om te doen wat hem goed leek. Dirk speelde nog even door. Even later claimde die tegenstander remise op grond van 3 maal dezelfde stelling. Maar blijkbaar niet helemaal correct want de partij ging verder. Had Dirk de remise maar geaccepteerd want even later stond hij verloren (1 – 1).
Het volgende slachtoffer was Wim Duijvesteijn. Wim kreeg een dubbelpion maar dat zegt nog niet veel. Maar dat gaf zijn tegenstander wel de mogelijkheid om met zijn koningspionnen op te rukken. Om zich niet helemaal in de verdrukking te laten storten besloot Wim om een stukoffer te plegen tegen 2 pionnen. Hij hoopte zelfs op sluwe wijze een mataanval te bereiken, maar zijn tegenstander had een verrassende tussenzet (2 – 1).
Op het eerste bord speelde Ard Dekker tegen oud-Westlander Olaf van Leeuwen. Ard stond overweldigend en Olaf had zeeën van tijd nodig om de aanval te keren. Ard bleef het proberen, eerst links en dan rechts, maar telkens had Olaf een antwoord. Toen ook Ard‘s tijd opraakte besloot hij gedesillusioneerd  de puntendeling maar te aanvaarden (2,5 – 1,5).
Op dat moment had Jan v.d. Heiden een mooie stelling. Hij had de goede loper en er was er maar één die op winst kon spelen. En dat was Jan. Het enige probleem was dat hij er niet doorheen kon komen. Hij probeerde van alles maar moest toch in remise berusten (3 – 2).
De grootste verrassing van de avond vond plaats op bord 8. Daar speelde invaller Robert Merle met de zwarte stukken. De stand was daar gelijk maar Robert had het initiatief. Hij kwam geen centimeter verder, maar dwong zijn tegenstander telkens tot nadenken, en dat kost tijd. Pas in de echte tijdnoodfase kwamen dan toch de fouten en was het Robert die de stand weer gelijk trok (3 – 3).
Op dat moment stonden de laatste 2 partijen waarschijnlijk voor ons verloren, of toch niet? Karg had heel de partij al slecht tot zeer slecht gestaan. Hij had totaal geen ontwikkeling en had ook al een pion verspeeld. Om nog wat te proberen offerde hij een kwaliteit waarna zijn loperpaar een rol ging spelen. Tot ieders verrassing hield hij dit remise (3,5 – 3,5).
Dan de laatste partij op bord 2 van Gerben van Leeuwen. Gerben had direct na de opening een gezonde actieve stelling die echter niet kon worden gecontinueerd. Even later waren de rollen dan ook omgedraaid. Gerben bood eerder nog remise aan maar dat werd niet geaccepteerd. Pas toen alle andere partijen al waren afgelopen kwam Gerben op verlies te staan. Hij stond 2 pionnen achter en met verder alleen nog maar een paard wa
s het duidelijk. Maar in de tijdnood deed zijn tegenstander niet het goede plan en Gerben kon zijn paard offeren voor de ene pion en daarna met zijn koning de andere pion ophalen (4 – 4). Het was vooral Schaakmat Westland die dit gelijkspel vierde als een overwinning.

Dit artikel is geschreven door Leo Duijvesteijn

 

 

SHTV 2

1711

-

Schaakmat Westl. 2

1790

4

 

-

4

 

 

1

O. van Leeuwen

1856

-

A.E. Dekker

1874

½

-

½

 

2

G.J. Willighagen

1844

-

G.J. van Leeuwen

1883

½

-

½

 

3

E. Olvers

1726

-

D.M. van Nieuwkerk

1733

1

-

0

 

4

T. Bovenlander

1740

-

L.W.T. Duijvesteijn

1869

0

-

1

 

5

M. Tamminga

1693

-

W.G.M. Duijvesteijn

1702

1

-

0

 

6

P. Sikkes

1660

-

J. v.d. Heiden

1778

½

-

½

 

7

E.F.S. Alvares

1594

-

K. Brunner

1690

½

-

½

 

8

J. Verheijen

1575

-

R. Merle

1650

0

-

1

 

 

 

S