Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaken wordt steeds populairder! Dat komt o.a. door de vele schaakinitiatieven, zoals de boekenserie ‘Simon de Schaker’, de Chesss Queens, de stichting Jeugdschaak en regionale initiatieven voor schoolschaken, de vele  online mogelijkheden om te schaken (o.a. Chessity, Lichess, Schaakmatties, chess.com, chessbase, chess24, etc.)  en de schaaktafels.

 

Landelijk initiatiefnemer Jesus Medina slaagt er in om nationaal en internationaal veel aandacht in de media te krijgen voor zijn ‘urban chess’ initiatief met ‘chess courts’. Hij is een man met een missie. Elke gemeente moet één of meerdere schaaktafels krijgen, want het is goed voor de sociale cohesie, de integratie, het brein en de strijd tegen eenzaamheid.  Naaldwijk was in maart 2020 de 13e gemeente en inmiddels staan er in 17 gemeenten schaaktafels.

De laatste maanden is Utrechter Jesus  enkele keren in Naaldwijk geweest, omdat onze tafel op een  mooie plek staat. Dat is treffend beschreven door Theo v.d. Pol, één van de vele enthousiaste Westlandse schakers die zelfs een eigen schaaktafel meeneemt om meer mensen te kunnen laten schaken: “Onze Schaaktafel! Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Een parel voor het Westland! Goed geplaatst, terrassen om ons heen. Passanten en kijkers alom. Zin in het spel, enthousiasme en in de frisse buitenlucht. Dat is even wat anders dan in het clublokaal. Losser met nieuwsgierige kinderen en volwassenen. Aanspraak met de geïnteresseerde kijkers. Extra lol in het spel zo. Je bent er ook even ‘’uit’’ met elkaar. Het is een gezelligheidsplek, een samenscholing. Ook letterlijk: Wie wint er? Waarom doe je dat nu? Niet alleen voor jezelf als speler, maar juist ook voor kinderen is het spannend. Zien eten, doet eten. Zien schaken, doet schaken!”   

Nationaal heeft onze tafel (vaak met foto) veel aandacht gekregen: op de website van de KNSB (de tafel in Naaldwijk en verwijzing naar Schaakmagazine en internationaal artikel), in het  VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)-magazine van 23 oktober 2020. De schaaktafels kregen 19 oktober 2020 aandacht op de website van NOC*NSF.

Internationaal kreeg urban chess in 2018 reeds aandacht in Spanje, het geboorteland van Jesus, toen Schiermonnikoog werd uitgeroepen tot enige schaakeiland van de wereld. Eerder dit jaar gaf hij een interview op de Argentijnse radio en recent verscheen 28 september 2020 een artikel over ‘urban chess’ in het magazine van de FIDE (bringing chess to public spaces), de internationale schaakorganisatie.  Wederom was de Naaldwijkse schaaktafel prominent in beeld. Eric van Reem is recent met een podcast serie "Let's talk about chess" begonnen. Op 24 oktober 2020 had hij (in het Engels) een uitgebreid interview met Jesus Medina over urban chess en werd Naaldwijk genoemd i.v.m. de uitleenmogelijkheden via de horeca.         Al met al een mooie promotie voor schakend Westland!