Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In 2024 wordt in alle elf Westlandse dorpskernen een schaak-/damtafel geplaatst. De plaatsing van deze tafels is één van de eerste initiatieven uit het Actieplan Overal Actief van de gemeente Westland. Het is een eerste stap in het  creëren van een meer beweegvriendelijke omgeving waarbij sporten en bewegen om de hoek te vinden is. Zie ook het beheerkader Spelen van de gemeenteDe Stichting Schoolschaak Westland stimuleert het gebruik van de tafels, want schaken is goed voor het brein en verbindt mensen. Er is geen onderscheid tussen leeftijd, geslacht, ras, geloof of taal. De nieuwe tafels zijn een mooie aanvulling op de schaak-/damtafel die vanaf maart 2020 op het Wilhelminaplein in Naaldwijk staat. 

Opening 250e locatie op zaterdagmiddag 20 juli 2024

Op zaterdag 20 juli staat een combinatie van schaken, dammen en fietsten centraal in Westland. Zo wordt om 12.00 uur de 250e openbare schaaktafellocatie in Nederland officieel geopend in Naaldwijk, tegenover theater De Naald (Stokdijkkade 3). Wethouder Michiel Ferwerda opent deze locatie samen met Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF) en Jesús Medina Molina (initiatiefnemer van Urban Chess). Ook wordt tijdens de openingshandeling stilgestaan bij de 100e verjaardag van de Wereldschaakbond FIDE.

Behalve de opening van de 250e locatie worden ook vier andere schaak-/damtafels in gebruik genomen in de dorpskernen De Lier, Monster, ’s-Gravenzande en Wateringen. Voor het einde van 2024 staat er ook een schaak-/damtafel in de overige 6 dorpskernen (Poeldijk, Heenweg. Maasdijk, Kwintsheul, Honselersdijk en Ter Heijde).

Nieuw: Fietstocht langs vijf schaak-/damlocaties in Westland

Met een start vanaf 12.00 uur (in Naaldwijk direct na de openingshandeling) tot 13.30 uur kan iedereen die dit wil een recreatieve route langs alle vijf nieuwe schaak-/damlocaties fietsen. Zie de Pdf-bestanden van de routes van 25 km en 40 km en de route op Google MapsBij vertrek ontvangt iedereen een routebeschrijving. Goed om te weten: De fietsroute kunt u starten bij één van de vijf schaak-/damlocaties.

Deelnemers kunnen bij de schaak-/damtafels uitrusten, schaken of dammen (spelen, leren of kijken). Deelname is gratis. Bovendien ontvangen de fietsers in Naaldwijk een goodiebag (zo lang de voorraad strekt) en consumpties bij de diverse locaties. De fietstocht is een mooie opwarmer voor de Tour de France Femmes die 12 augustus door Westland fietst. Zie de flyer met de aankondiging.

Locaties en contactpersonen van de schaak-/damtafels

De gemeente Westland is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de schaak-/damtafels en regelt de uitleenadressen voor materiaal. Het gebruik van de tafels wordt gestimuleerd door onze Stichting in samenwerking met veel andere partijen. De schaakstukken worden beschikbaar gesteld door de Stichting en de damstenen door  de Damclub Naaldwijk en de Monsterse DamverenigingAlgemene coördinatie: Ard Dekker (Voorzitter Stichting Schoolschaak Westland); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A. De vanaf maart 2020 geplaatste tafel

Locatie Naaldwijk/ Wilhelminaplein (tegenover de Oude Kerk)
schaken: Marcel Dijkshoorn (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Whatsapp 06 28232005)
dammen: Ad v.d. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)
beheerder appgroep: Ad .v. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)

Uitleenadressen

1. Cafe De Slimmerick, Havenplein 1: www.deslimmerick.nl/

2. Grand Cafe Restaurant Bij5, Wilhelminaplein 8: www.bij5.nl/

3. Enjoy Eten & Drinken, Wilhelminaplein 3: www.enjoyetenendrinken.nl/

4. Hotel-Restaurant Inn Naeldwyk, Wilhelminaplein 2: www.inn-naeldwyk.nl/nl/

5. Ottica Coffee, Bites & Drinks, Herenstraat 6: www.ottica.nu/

6. Brasserie Mirell, Wilhelminaplein 32:  www.brasseriemirell.nl/

7. The Readshop Naaldwijk, Wilhelminaplein 12: www.naaldwijkwinkelrijk.nl/winkels/readshop-naaldwijk 

B. De locaties van de nieuwe schaak-/damtafels in de grotere kernen van Westland 

Naaldwijk: speeltuin Stokdijkkade (tegenover WestlandTheater De Naald). Het is een tafel met twee schaakborden en één dambord.                         
schaken: Ard Dekker (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0624331663)       
dammen: Nico Zwinkels (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0641745747)                 
zoveel mogelijk op zaterdagen van 13.00-15.00 uur

 Uitleenadressen

1. Cafe De Slimmerick, Havenplein 1: www.deslimmerick.nl/

2. The Readshop Naaldwijk, Wilhelminaplein 12: www.naaldwijkwinkelrijk.nl/winkels/readshop-naaldwijk

3. Bibliotheek Naaldwijk, Sint Martinusstraat 67: https://www.bibliotheekwestland.nl/home/vestigingen-en-openingstijden/openingstijden/openingstijden-detail.199800.html/bibliotheek-naaldwijk/

De Lier: speelplek Van Alkemadestraat 27/Persijnstraat. Het is een tafel met twee schaakborden en één dambord.
schaken: Jan Tamerus (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0618820370)
dammen: volgt

Uitleenadressen: nog onbekend

Monster: speelplek Kloosterlaan (tegenover WSKO De Zeester). Het is een tafel met twee schaakborden en één dambord.
schaken: volgt
dammen: Nico Hogenraad (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0644321973)

Uitleenadressen: nog onbekend

Wateringen: speelplek Waterpark. Het is een tafel met twee schaakborden en één dambord.
Schaken: KlaasJan van der Veen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0174764898)
Dammen: volgt

Uitleenadressen: nog onbekend

’s-Gravenzande: speelplek Opaal (hoek Eikenlaan/Opaal; tegenover PCPOW De Kameleon)). Dit is een rolstoeltoegankelijke tafel!
schaken: Dirk van Nieuwkerk (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0618820370)
dammen: volgt

Uitleenadressen: nog onbekend

C. In het najaar 2024 volgen nieuwe schaak-/damtafels in de zes kleinere kernen
(Heenweg, Ter Heijde, Poeldijk, Kwintsheul, Honselersdijk en Heenweg).
Zodra hierover meer bekend is, wordt dit hier vermeld.

Toegevoegde waarde schaken en dammen.

De schaakdam-/tafels zijn bedoeld als ontmoetingsplaats. Schaken en dammen zijn universele talen die ontmoetingen tussen bijvoorbeeld arbeidsmigranten en autochtone Westlanders stimuleren. Het levert een bijdrage aan een optimale ontwikkeling van de jeugd. Veel internationale onderzoeken wijzen uit dat schaken en dammen nadrukkelijk de ontwikkeling van jongeren op veel gebieden stimuleert. Het  is ontzettend leuk om te doen en goed voor het cognitieve vermogen: het draagt direct bij aan een beter leervermogen, helpt kritisch denken, oplossen van problemen en zelfstandig beslissingen nemen. Spelenderwijs wordt geleerd om vooruit te kijken, plannen te maken, berekende risico's te nemen en oude fouten te vermijden. Deze denksporten houden ook ouderen vitaler. Het is derhalve logisch dat het landelijk initiatief voor schaaktafels (zie ‘achtergrond’) wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en wetenschappers zoals Prof. Erik Scherder. Natuurlijk stimuleert het eveneens het denksportleven in Westland.   

Activiteiten

Het gebruik van de schaak-/damtafels wordt actief ondersteund door de  Stichting Schoolschaak WestlandSchaakmat Westland, de Lierse Schaakvereniging, de Damclub Naaldwijk, de Monsterse Damvereniging en Sportakkoord Westland. Via de  appgroep  ‘schaakdamtafel’ (beheerder Ad van der Voort) kunnen geïnteresseerde schakers en dammers elkaar op de hoogte houden van activiteiten op de schaak-/damtafels.

 

·       De spontane ontmoeting wordt als de belangrijkste activiteit gezien. Soms hebben schakers en/of dammers (bijv. via de QR-code op de tafel op het Wilhelminaplein met link naar deze site) bij één van de uitleenadressen stukken geleend. Anders kunnen stukken worden meegenomen. De bekendheid moet verder groeien. Zien schaken doet schaken!     

·       Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd. Standaard zijn er twee overkoepelende activiteiten. Dit betreft de Internationale schaakdag (verjaardag Wereldschaakbond/FIDE) op 20 juli en de Wereldschaakdag/Global Chess festival op de tweede zaterdag van oktober.          

·       Voorts  wordt gestimuleerd om op vaste momenten in de maand of week te schaken en/of te dammen. Zodra hiervoor vaste momenten zijn vastgesteld, worden die  vermeld onder de locatie.

·       Bovendien kunnen er activiteiten op afzonderlijke locaties zijn. Zo kan er jaarlijks (bijv. 7 september 2024) in Naaldwijk bij Podium Westland op de schaak-/damtafels worden geschaakt.      

·       Tenslotte worden scholen, schaakverenigingen e.d.  gestimuleerd om gebruik te maken van schaak-/damtafels in hun nabijheid.

 

Achtergrond

Medio 2017 heeft Jesús Medina Molina het initiatief genomen om schaaktafels geplaatst te krijgen in zoveel mogelijk publieke ruimtes in Nederland. Zijn Urban Chess initiatief wordt door velen in binnen- en buitenland gesteund. Het aantal gemeenten, scholen en overige locaties waar schaaktafels zijn of komen neemt dankzij dit initiatief snel toe. Sinds kort kunnen ook schaaktegels en schaakzitjes  worden geleverd. Westland was de dertiende gemeente waar sinds begin 2018 een 'chess court' is aangelegd in de openbare ruimte in Nederland.

Dit aantal groeit erg snel, mede door de vele publiciteit die dit initiatief van Urban Chess krijgt. Bij veel andere gemeenten zijn de plannen vergevorderd. Dankzij Stedon, de leverancier van de meeste schaaktafels zijn er twee goede doelen van het jubileum van de KNSB ondersteund. Zo zijn er van mei 2022 t/m juni 2023 negen schaaktafels voor jeugd geplaatst in Oeganda. Daarnaast is op 23 september 2023 in Zoetermeer door Stedon een cheque overhandigd aan de Hersenstichting. Zie jubileumwebsite KNSB. Voor meer informatie van Urban Chess wordt verwezen naar de site van de landelijk initiatiefnemer: www.medinamolina.com/schaaktafels.

Op de website www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html is goed zichtbaar gemaakt op welke 250 plaatsen, incl. Naaldwijk als 250e locatie, in Nederland nu schaaktafels staan. De schaakdamtafel staat ook vermeld op de internationale app Chess Map; alleen op Apple:  apps.apple.com/fr/app/chess-map/id1444309495, waarop ook het Bas Dekkerplein (met grote schaakstukken) staat. 

In oktober 2017 heeft de landelijk initiatiefnemer contact opgenomen met o.a. de gemeente Westland en vanaf november 2017 heeft Ard Dekker (in nauwe samenwerking met de Westlandse schaakorganisaties) als coördinator Schoolschaakplan Westland de plaatsing en het gebruik van schaaktafels in Westland als burgerinitiatief overgenomen. Eind 2019 is op verzoek van de gemeente gekozen voor de schaakdamtafel van Stedon (antraciet met houtsoort cumaru), omdat die het beste paste bij de nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein. De schaak-/damtafel staat op grond dat eigendom is van de Oude Kerk. Daarom zijn afspraken gemaakt tussen de kerk en de gemeente. Beheer en onderhoud van de schaak-/damtafel wordt door gemeente Westland uitgevoerd. Gemeente Westland is aansprakelijk voor eventuele schade (ook van derden) door achterstallig onderhoud aan de tafel. De Oude Kerk behoudt het recht om de toestemming voor het handhaven van de schaak-/damtafel in te trekken indien deze leidt tot overlast voor de Oude Kerk Naaldwijk.

In november 2023 heeft de gemeente Westland een Beheerkader Spelen vastgesteld op basis waarvan in 2024 in alle elf de kernen van Westland (te beginnen in Naaldwijk, De Lier, Monster, ´s-Gravenzande en Wateringen) speeltuinen worden uitgebreid met schaak-/damtafels.  Zie ook het medio 2024 vastgestelde Actieplan Overal Actief.  Ard Dekker is namens de Stichting Schoolschaak Westland vanaf februari 2024 gesprekspartner, heeft contactpersonen aangedragen voor de locaties, het initiatief genomen voor de organisatie van de activiteiten op 20 juli en het vervolggebruik van de tafels.

Door wie mogelijk gemaakt?

De plaatsing van de nieuwe schaak-/tafels in de elf Westlandse kernen is  mogelijk gemaakt door de gemeente Westland. De promotie van deze schaak-/damtafels  vindt plaats dankzij de gemeente Westland, Sportakkoord Westland, de Stichting Schoolschaak Westland, Damclub Naaldwijk, de Monsterse Damvereniging,  Schaakmat Westland en de Lierse Schaakvereniging en Sportakkoord Westland. 

De in maart 2020 in Naaldwijk/Wilhelminaplein geplaatste schaak-/damtafel is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:

1. Het Innovatiefonds Sociaal Domein van de gemeente Westland

2. Fonds 1818

3. ADNU Adviesgroep

4. Stichting Schoolschaak Westland

5. Schaakmat Westland                                                                                                                    

 6. Damclub Naaldwijk