Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Deze week wordt de derde nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland gemaild naar alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland. Via de links in de nieuwsbrief kan nagenoten worden van de vele culturele schaakactiviteiten in het kader van het jubileum van de KNSB.  Onderstaande is een fotocollage opgenomen van de tien basisscholen die inmiddels gratis één of twee grote  schaakstukken hebben ontvangen.  Komend seizoen zijn wij weer beschikbaar voor schaaklessen, workshops en schoolschaaktoernooien!

Donderdag 6 juli hebben Milou en Evi de schaaktafel op hun school, de Eerste Westlandse Montessorischool in Monster (EWMM) geopend. Milou (links op de foto) werd geflankeerd door meester Matthieu Spekkers, de schaakpromotor van de school, en Evi (rechts op de foto) door Ard Dekker, voorzitter van de Stichting Schoolschaak Westland. Het betreft een antraciet betonnen schaaktafel die City&Park heeft geschonken als eerste prijs bij de jubileum schoolschaakweek van de KNSB in mei 2023. De Stichting Schoolschaak Westland heeft de schaaktafel gewonnen dankzij het (inzenden van een film van het) Westlands Schoolschaakfestival dat 27 mei 2023 in Naaldwijk is gehouden. De tafel moest wel worden opgehaald in Amsterdam, maar dankzij twee heftrucks (in Amsterdam en Monster) en transport van schaker Frans Vreugdenhil kon de tafel bij de EWMM worden geplaatst.

Het was alweer de laatste avond voor het WJSK 2023

Er werden nog wat inhaalwedstrijden gespeeld, m.n. in Groep 1 en 3.

De eerst 3 plaatsen van alle groepen werden beloond met een beker, alle andere  hadden een medaille als herinnering gekregen.

Het is de voorlaatste speelronde.

In groep 1 is op een paar partijen de strijd gestreden.

Het bleef lang spannend, waarbij Jari, hij had alle partijen al gespeeld moest afwachten wat Diidier deed tegen Joseph.

Doordat zowel Diidier als Joseph een partij wonnen, zakte Didier naar de 2e plaats.

Jari is dus  kampioen geworden.

We lopen aan het eind van het WJSK, na maandag 12 juni zijn de meeste rondes gespeeld.

De prijzen worden na de laatste ronde, die is op 19 juni uitgereikt.

Journalisten kunnen vaak veel beter een impresssie geven van een activiteit dan een organisator. Met dank aan journaliste Debbie van Eijk  verwijs ik daarom deze keer vooral naar de leuke en uitgebreide bijdrage van 27 mei jl. op de digitale online versie van Het Hele Westland.

Op 31 mei sierde het festival zelfs de voorpagina van de wekelijke editie van Het Hele Westland. Tijdens de Jubileumdag van de KNSB in het Spoorwegmuseum op 31 mei werd ook bekend dat de Stichting Schoolschaak Westland  één van de twee hoofdprijzen heeft gewonnen van de  jubileum Schoolschaakweek dankzij de inzending van beeldimpressies (onderstaande fotocollage en deze film op You Tube van de KNSB). Zie de jubileumwebsite. De gewonnen betonnen antraciet schaaktafel van Citty&Park moet binnenkort een mooie bestemming krijgen in Westland.

Zaterdagmiddag 27 mei (13.00 tot 17.00 uur) bruist het  van leuke (schaak)activiteiten in de zalen van de Ontmoetingskerk  in Naaldwijk. Het Westlands Schoolschaakfestival is geen schaaktoernooi en je hoeft zelfs niet te kunnen schaken!  Het festival is gratis en je gaat niet met lege handen naar huis. Zie de flyer, incl. activiteitenoverzicht en tijdschema.

Een week voor Pinksteren konden de jeugdschakers zich uitleven op het schaakbord.

Groep 1: hier ontbrak Jax waardoor de punten naar  Valentijn  zijn gegaan.

Wat verder opviel was dat Didier beide partijen won van Jari! en hierdoor de koppositie over nam.

Alle jeugdschakers waren present voor de 5de ronde.

Wat verder opviel:

In groep 1 wist Jesse zijn eerste punten binnen te halen, verder wonnen Jari Aaron en Didier hun partijen.

De meivakantie weer achter der rug, dit was wel te merken.

Op 1 na , Jax Wijnmalen zat nog in het vliegtuig, was iedereen er, dus er kon volop geschaakt worden.

Wat verder op viel:

In groep1 wist Jari evenals Niek en Didier  hun  partijen  te winnen.

In groep 2 deed Gijs , Christiaan en Nout goede zaken door  hun partijen te winnen.

Agenda

11-11 2023 10:00 - 16:30
33e SIO Rapid Toernooi 2023