Op zaterdag 2 april stond het degradatieduel Krimpen aan de IJssel 2 - Schaakmat Westland 1 in de tweede klasse C op het programma in het thuishonk van de Krimpenaren.
Op voorhand werd een spannend duel verwacht, Krimpen bulkt van een mix van jeugdig talent en coryfeeën uit het verleden. Senioren als Versteeg, Elderhorst, Vreugdenhil en Greevenbosch. Een aantal van hen zijn een of meerdere malen Westlands Kampioen geweest en spreken bij velen tot de verbeelding! Het jeugdig talent speelt frequent en wordt met de week beter.
Bij de Westlanders begint de vergrijzing toe te slaan, maar als iedereen scherp achter het bord zit weten ze nog steeds de stukken te inspireren tot mooie combinaties. De toon werd gezet op bord 7. Manfred speelde tegen een van de Arnold's. De jeugdige overmoet brak de jongeman reeds in het prille begin van de opening op. Zonder de koningsstelling volledig ontwikkeld te hebben ging hij met de Dame op pad voor een dubbele aanval op d4 en b2. Na Le3 werd gretig op b2 gehapt en na Pd2 werd even gretig op d4 genomen. Toen was het tijd om eerst een keer terug te nemen op d4 en vervolgens met een schaakje op a4 een stuk op d4 op te halen. Nadat ook nog wat pionnen verloren gingen onder druk van de lopers en er ook een toren aan zat te komen werd de strijd al vroeg gestaakt. (0-1)
Ik kon nu als playing captain me volledig storten op het teamleiderschap. Gelukkig hoefde ik daar weinig te betekenen. Ik werd alleen nog even getest door Marnix, die kwam vertellen dat hij een remise aanbod had gekregen. Gelukkig slaagde ik voor de test door te zeggen dat ie nog maar even moest doorspelen. Op de borden ging het al vrij snel crescendo en een grotere overwinning leek in het verschiet. Dit komt mede doordat hun topbord Stefan Tabak, nodig was in het eerste en een van de Arnold's niet meer mocht invallen in het tweede.
Het tweede punt werd gemaakt door Henk op bord 4. Elderhorst had de witte stukken behoorlijk goed geactiveerd, maar Henk gaf ging krimp en liet hem komen. Vervolgens nam hij een pionnetje op a5 onder druk die niet veel later verorberd werd en was het even opletten op de koningsvleugel voor tegentrucjes. Toen Henk wat tegendruk kon geven via een penning op d4 en het uitschakelen van een de verdedigers was het ineens snel gedaan. (0-2)
Het derde punt was ook voor ons. Menno had op bord 6 een voordeeltje opgebouwd en een pionnetje gewonnen. Zijn tegenstandster bleef echte taai verdedigen en Menno was onvoldoende bij de les. Het pionnetje ging weer terug, een smerig trucje door penning van een loper na een tussen schaakje gaf echter alsnog de doorslag. (0-3)
Ik had net de dag ervoor een 8-0 overwinning geboekt met een ander team. Zou dit nogmaals gaan lukken? Maar van die droom werd ik al snel verlost door Timon. Timon was aardig uit de opening gekomen en leek de partij onder controle te hebben op het derde bord. Bij de overgang naar het middenspel zag hij toch allemaal wat somber in, hij moest teveel zaken tegelijk onder controle houden. Na wat afwikkelende zetten hadden beide spelers de stelling onder controle en omdat Timon al veel meer tijd verbruikt had was remise hier geen onlogische uitslag. (0,5-3,5)
Op bord 5 was Paul aan het strijden tegen clubgenoot Frans. In zo'n pot speelt er altijd meer dan enkel wat er op het bord gebeurd. Beide spelers kennen elkaars repertoire tot in den treuren. Paul speelde zijn geliefde openingsrepertoire tegen Frans. Frans ging iets teveel achteruit schaken en gaf Paul alle ruimte om zijn stelling te verbeteren. Toen er eenmaal een loper op g6 stond was de stelling niet meer te houden voor Frans en hadden wij de volle buit reeds binnen. (0,5-4,5)
Met nog drie partijen te gaan en de winst op zak kon iedereen vrijuit spelen. Echter ook op deze drie borden hadden we in elke stelling een plusje. Maar in de tijdnoodfase blijft dat toch altijd spannend. Toen ook die fase goed doorstaan was, was het een kwestie van tijd voordat de volgende drie bordpunten zouden vallen.
Michael op bord 8 slaagde daarin als eerste. Dat begon met het winnen van een enkele pion en later werden het een paar meer. Het was nog even goed manoeuvreren met de paarden en opletten voor tegentrucs, maar alles werd vakkundig omzeild. (0,5-5,5)
Marnix zijn tegenstander boot onverwachts goed tegenstand, de stelling bleef lang in evenwicht. Maar in het middenspel en tijdens de tijdnoodfase werd de druk toch te groot. Dit leverde eerst een kwaliteit op en toen ook nog op de juiste wijze de zware stukken in het kamp van de tegenstander werden binnen gebracht was het een kwestie van techniek. (0,5-6,5)
Michiel was als laatste bezig tegen een van hun sterkere jeugdspelers. Al vanaf de opening zag het er veelbelovend uit bij Michiel. Hij had de stelling van zijn tegenstander helemaal vastgesnoerd en speelde bijna met drie stukken meer. Maar je weet ook zo gauw je dat gaat verzilveren, komen ook de stukken van de tegenstander tot leven. Nadat eerst een pionnetje was gewonnen, werd het verschil gemaakt met een paardvork waardoor met twee stukken tegen een toren het eindspel afgerond kon worden. (0,5-7,5)
Een mooie grote overwinning, die bordpunten kunnen wellicht nog van pas komen in de strijd tegen degradatie. Vooralsnog staan we achtste en veilig. Eind april weten we beter waar we staan na de wedstrijd tegen Rijswijk. Wordt het lijfsbehoud of moeten we toch blijven strijden tegen degradatie?