Afgelopen zaterdag werd de vierde ronde KNSB ingehaald. Nog een restant van de corona-maatregelen dat moest worden ingelopen. Als gevolg van vakanties en andere omstandigheden was het zowel aan Westlandse als aan Dordtse zijde lastig voor de teamleiders om een compleet team op de been te brengen. Dordrecht slaagde daar uiteindelijk wel in, Schaakmat Westland begon met een 1-0 achterstand.
Onder het genot van een licht briesje en een lekker zonnetje verzamelden de schakers zich op het terras van de Crabbehoeve in Dordrecht. De verleiding om de borden en stukken buiten op het terras op te stellen was groot. Helemaal bij het idee dit verder aan te kleden met een lekker biertje of wijntje en een wedstrijd om des keizers baard en de persoonlijke eer. Maar getrouw als altijd togen we naar binnen om daar achter de borden plaats te nemen. Vooraf was er nog wat animositeit over hoe om te gaan met onze lege bord in de wetenschap dat Dordrecht met IM Mark Timmermans in de gelederen over een sterk wapen beschikt. Na enige discussie en analyse van het wedstrijdreglement werd besloten het tweede bord leeg te laten. Dat pakte natuurlijk verkeerd uit voor ons.
Alhoewel, Menno mocht op bord 3 de kastanjers uit het vuur halen tegen Mark. En ik moet zeggen dat lukte hem alleraardigst. De stelling ging lange tijd gelijk op en was ook remise. Dat aanbod is ook nog uitgegaan naar de Dordtse tegenstander, maar die zag nog kansen tot verleiding. In de tussentijd had Michael op bord 1 een heel normaal ogende partij om zeep geholpen waardoor de achterstand was opgelopen tot (2-0). Kort daarna had Menno zich toch laten verleiden en met enkele verkeerde keuzes zijn tegenstander de winst in de schoenen geschoven. (3-0)
Michiel had een voor mij bekende stelling uit een schotse variant op het bord. Wit had op de verkeerde manier op c6 geslagen en ik had het punt eigenlijk al geteld voor Michiel. Maar Michiel was niet zeker van de stelling en maakte de verkeerde afweging tussen twee kandidaat zetten waar hij heel veel tijd in investeerde. De tegenstander had op een gegeven moment nog meer dan een uur en Michiel nog enkele minuten. La6 zou tot winst leiden, Dh4 zou de inleiding voor een nul worden. Het werd dus Dh4 en ik zag het eerste matchpunt al denkbeeldig op het wedstrijdformulier verschijnen. Blij verrast om even later te constateren dat Michiel toch remise had weten te maken. Een verkeerde taxatie van de stelling van zijn tegenstander lag hieraan ten grondslag. De1 was winnend waar zijn tegenstander voor Dd3 koos. (3,5-0,5)
Daarmee waren de eerste vier borden uitgespeeld. Een kort moment dacht ik, Dordrecht is de laatste tijd niet zo sterk op de onderste borden. Zou het nog mogelijk zijn de volle buit mee terug te nemen? Wie weet, eerst maar concentreren op de eigen pot.
Johan was de eerste speler die een punt pakte op bord 6. In een gelijkopgaande stelling kreeg Johan een remise aanbod. Dat werd afgeslagen en met een pionoffer beantwoord om zo op activiteit de stelling van de tegenstander binnen te dringen. Het pionoffer werd niet aangenomen, maar het binnendringen werd ook niet tegengehouden. Daarna was het een kwestie van techniek. (3,5-1,5) Kort daarop gevolgd door een overwinning van Paul, na een dramatische start van het schaakseizoen heeft Paul de swung weer gevonden. En bevestigde dat met een overwinning op het zevende bord (3,5-2,5).
Manfred kreeg al in de opening een paar tempo's cadeau van zijn tegenstander. Daarmee had hij op het vijfde bord steeds een optisch plusje, maar zijn tegenstander had desondanks weinig zwaktes waarvan geprofiteerd kan worden. Dus werd besloten het voordeeltje maar op lange termijn te incasseren door beetje bij beetje de stelling te verbeteren. Dat lukte en vaak is dat de basis waarop tegenstanders uiteindelijk verkeerde keuzes maken en onterecht aan de noodrem trekken. Mijn tegenstander blies zichzelf op met g5 waardoor overal gaten onstonden en een stelling die makkelijk aan te tasten was. (3,5-3,5)
De spanning was weer terug, althans dat dacht ik. Ik had net mijn notatieformulier opgevouwen en toen zag ik ook de tegenstander van Thierry op bord 8 de hand uitsteken. Nog even voor de zekerheid checken, maar Thierry knikte bevestigend dat het punt binnen was en daarmee de wedstrijd gewonnen. Thierry kreeg de gelegenheid van zijn tegenstander zijn stukken steeds beter neer te zetten en ook daar was een klein foutje voldoende om de overwinning binnen te halen. (3,5-4,5)
We kunnen terugkijken op een spannend seizoen, waarin we met een valse start begonnen. Corona beïnvloedde vervolgens onze teamsamenstelling sterk en de problemen stapelden zich op. Gelukkig wist we net op tijd in de wedstrijd tegen Rokado het tij te keren in een bijzondere klasse waarbij DD duidelijk de sterkste was en de overige teams bijna allemaal aan elkaar gewaagd waren. Tijd voor de zomertoernooien als opwarmer voor een nieuw schaakseizoen!