Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In de 4e ronde stond de uitwedstrijd naar Botwinnik op het programma. We waren vastbesloten om de hatelijke 0 uit de stand weg te vegen. Van meet af aan ging de wedstrijd gelijk op. Na een paar uur mochten Paul en Timon kort na elkaar het remiseaanbod van hun tegenstander aannemen in iets mindere stelling. Bij beiden stonden een paar stukken wat minder handig. Daarna ging Menno helaas ten onder. Hij kwam nog gelijk uit de opening, maar na een onhandige loperzet kreeg zijn tegenstander ontwikkelingsvoorsprong, drong zwart steeds verder terug en maakte het met vaste hand af.
 
Michael kreeg uit de opening het voordeel van een sterk paard tegen slechte loper, dat bovendien een geïsoleerde pion blokkeerde. Helaas vervlakte het voordeel steeds meer met remise als resultaat. Daar stond een meevaller bij Johan tegenover: die speelde het Wolgagambiet, maar kreeg geen compensatie voor de geofferde pion. Toen wit nog een 2e pion won leek het "game over", maar even later had Johan de partij op miraculeuze wijze gelijk getrokken en werd het al snel remise. 4-4 was op dat moment het maximaal haalbare.
 
Michiel had het de hele partij moeilijk en moest vluchten in een minder, maar misschien houdbaar eindspel. Met nauwkeurig verdedigen lukte het hem om overeind te blijven. Marnix leek een modelpartij te spelen en zette wat kleine voordeeltjes om in pionwinst en druk op de zwarte koning. Dat leidde tot winst van een 2e pion. Grappig genoeg werden de 2 pionnen weer geofferd, maar daardoor stortte de zwarte stelling in en konden we een kostbaar punt bijschrijven.
 
Alleen de partij van Manfred was nog over bij 3 1/2 - 3 1/2. Die was met voordeel uit de opening gekomen en na een wat grillig verloop van de partij kwam hij na kwaliteitswinst gewonnen te staan. Jammer genoeg gaf hij het voordeel uit handen en moest een minder, maar houdbaar toreneindspel verdedigen. Dat deed hij gelukkig goed en met een leuke wending, die leidde tot herhaling van zetten, was de remise en de 4-4 een feit.