Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In de tweede wedstrijd van het jaar speelden we thuis tegen Schaakhuis. De wedstrijd werd nooit echt spannend en al snel hadden we een ruime voorsprong te pakken. Niemand verloor en met vier overwinningen kwam de uitslag op 6 - 2.

Henk koos weer eens voor het Koningsgambiet, waar zijn tegenstander niet goed raad mee wist. Toen die ook nog op pionnenjacht ging werd de ontwikkelingsvoorsprong van wit groot en kon hij een aanval opzetten. Een kwaliteitsoffer elimineerde de beste zwarte verdediger, een paard. Daarna overheerste de witte collega van het gesneuvelde paard, wat snel leidde tot een ondekbaar mat, punt voor ons.

Michiel neutraliseerde met zwart op bord 1 tegen de sterkste tegenstander. Na de opening werd al snel afgewikkeld naar een toreneindspel met pionnen op een vleugel. Er werden nog wat zetten gedaan, maar de remise was onvermijdelijk.

Menno had wit op bord 6. Er kwam na zetverwisseling een geweigerd damegambiet op het bord. Zwart speelde te passief en echt spannend werd het dan ook niet: 1-0.

Aan bord 7 moest Johan met zwart al snel het loperpaar inleveren. Wit begon een aanval op de koningsvleugel, maar die bleek niet zo gevaarlijk. De witte toren was verdwaald op h3 en zwart kon met wat geluk op de andere vleugel binnenvallen. Dat leverde via een penning materiaalwinst en een punt op.

Marnix speelde met wit aan bord 2 naar eigen zeggen "als een totale debiel". Door een zetverwisseling kwam er voor hem een onbekende variant van de Grünfeld op het bord waar Marnix de ene na de andere grafzet produceerde. Gelukkig profiteerde zwart op het kritieke moment niet goed waardoor Marnix met een blauw oog wegkwam. Remise derhalve.

Op bord 5 speelde Manfred met de zwarte stukken. In de opening wist hij een kleine plus op te bouwen dat in het middenspel te niet werd gedaan na een lange afwikkeling. Wat resteerde was een eenvoudige stelling die remise was. Manfred ging desondanks forceren, en ging daarin twee keer te ver. Zijn tegenstander zag de kansen niet door zijn focus op een halfje, en dat werd het uiteindelijk ook. Daarmee hadden we 4,5 bordpunten en de matchpunten binnen. Frans en Jan Willem waren op dat moment nog in een strijd verwikkeld.

Frans viel in met wit op bord 8. Er kwam een scherpe stelling op het bord met tegengestelde rokades. Frans won twee stukken tegen een toren en maakte het in tijdnood af door de zwarte dame te winnen.

Jan-Willem kwam met zwart op bord 3 al snel goed te staan in een zijvariant van het Italiaans. Net toen het voordeel echt groot begon te worden, maakte hij een flinke fout en stond het weer gelijk. Zijn tegenstander begon opeens erg goed te spelen en wikkelde af naar een paardeindspel met tijdelijk een pion meer. Dat bleek echter nog net binnen de remisemarge.