Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Vorig jaar hadden we 4-4 gespeeld tegen Rijswijk, dus er was hoop dat we ze zouden kunnen verslaan als het mee zat. Bovendien hadden we een nieuwe speler, Jan Dekker en die ging gelijk voortvarend van start aan bord 6: "Na een gelijkopgaande strijd, waar ik wel iets minder stond en tot verdedigen werd gedwongen, na dameafruil, kon ik met mijn a pion de lijn open maken voor mijn toren. Hij overzag dat ik met behulp van mijn pion op b4 de toren kon krijgen op C3, waarna ik 2 pionnen kon winnen en zo de oprukkende pionnen uit schakelen. Met mijn 3 pionnen, kon ik na winst van zijn laatste pion, gemakkelijk de winst binnen halen. Dat zag Bart van Strien ook en gaf op."

Helaas stonden we binnen no time met 4-0 achter, dus dat werd moeilijk. Ard aan bord 2 is in vorm de laatste tijd. Helaas wist zijn tegenstander dit niet en deze plaatste een schijnoffer op f7, waarbij hij dacht ik een pion won. Maar dat was niet het ergste: ook Ard zijn koning kon nooit een veilig heenkomen vinden, dus punt naar de tegenstander. Hachim kwam aan bord 3 met wit tegenover de Dutch Defense te staan en voelde zich daar niet comfortabel bij. De tegenstander kon de druk opvoeren en langzaam maar zeker kwam Hicham zo slecht te staan dat hij moest opgeven.

Robert aan bord 4 stond wel goed en waarschijnlijk zelfs gewonnnen totdat hij een beginnersfout beging waardoor een pion van zijn tegenstander kon doorlopen naar een Dame, dus einde oefening. Dirk aan bord 5 kwam in een stelling terecht met tegenovergestelde rokades. Dirk probeerde op de koningsaanval aan te vallen. Maar zijn tegenstander had een loper op b7 staan die sterker was dan Dirk zijn torens op f3 en h1. Dat betekende stukverlies en de partij.

Frits aan bord 7 begon voortvarend met pionnen op e4 en f4, een opzet normaal wel toevertrouwd aan hem. Maar hij maakte 2 fouten in de partij en dat was teveel. Ik had nog enige hoop dat hij het eindspel van toren en pion tegen loper zou kunnen houden, omdat Frits altijd goed in het eindspel is. Zijn tegenstander speelde het echter solide uit en kreeg het punt.

Anja aan bord 8 liep tegen een combinatie aan die haar een kwaliteit kostte. Ze kwam nog wel in een eindspel terecht en had wellicht er beter uit gekomen als ze meer tijd had gehad. Maar nu lukte het niet. De stand was dus 6-1.

Frans aan bord 1 was het langste bezig. Hij had 2 pionnen in een toreneindspel en zijn tegenstander 1. Beide spelers zaten in tijdnood en Frans zijn tegenstander beging een fout. Of deed hij het expres en had hij een vooruitziende blik op wat te wachten stond. het was in ieder geval nog niet zo makkelijker gewonnen voor Frans, maar hij boekte toch langzaam aan vooruitgang. Toen Frans schijnbaar beslissend voordeel had gehaald leek er wel een schaakpuzzel op het bord te komen: wat moet zwart spelen? En met 2 pionnen achter vond zijn tegenstander de torenzet, waarbij hij pat afdwong.

Een verassende ontknoping van die partij wat de eindstand op 6 1/2 tegen 1 1/2 bracht. Een duidelijke nederlaag voor ons. Maar het seizoen is nog lang en er kan nog veel gebeuren. Bijvoorbeeld op maandag 30-10-2023 in de thuiswedstrijd tegen Voorburg 1. Dus uithuilen en volgende keer beter.