Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

We mochten in de thuiswedstrijd aantreden tegen Voorburg. Na de duidelijke nederlaag van vorige keer moesten we het nu laten zien. Op voorhand waren de teams van ongeveer gelijke sterkte en op alle borden ging het ook lange tijd gelijk op en werd er flink gestreden.

Als eerste was Vincent aan bord 8 klaar. Ook hier ging het gelijk op en het evenwicht werd niet verstoord, dus remise en het eerste halfje was binnen.

Aan bord 6 speelde onze topscorer Jan en hij kwam een pionnetje voor. Ik rekende me al rijk, maar Jan beging een foutje en verloor een stuk. Door eeuwig schaak te forceren wist hij toch het tweede halfje binnen te halen.

Hicham aan bord 2 kwam weer tegenover de Dutch Defense te staan en dat is niet zijn favoriete opening. Hij verloor een pion en later een stuk en dus de partij.

Wijnand aan bord 5 stond lange tijd gelijk en stevende af op remise. Maar in het eindspel maakte hij toch een foutje en daarmee verloor hij de partij.

Aan bord 1 was Ard bezig tegen de sterkste speler van het bezoekende team met een rating van 2048. Maar het ging gelijk op en even droomde Ard zelfs van de overwinning. Maar het mocht niet zo zijn en het werd een verdienstelijke remise.

Douwe aan bord 7 was ook goed bezig. Hij won een pion en zijn tegenstander kwam steeds meer in tijdnood. Deze verloor toen ook nog een stuk en daarna nog een en toen vond hij het welletjes. Punt voor Douwe, gefeliciteerd.

Robert aan bord 3 ging ook lange tijd gelijk op. Maar de tegenstander had wel dreigingen en een ruimte overwicht. Helaas ging Robert in de fout en verloor een stuk door een simpele combinatie. Er stonden echter nog genoeg stukken op het bord en de koning van de tegenstander stond niet veilig, dus er werd doorgespeeld. Zijn tegenstander wilde het te mooi doen en verslikte zich in het afruilen van enkele stukken en het stond weer gelijk. Volgens chess.com stond Robert zelfs gewonnen, maar vind de juiste zet maar eens in tijdnood en Robert was al blij dat hij uiteindelijk remise had door eeuwig schaak.

Zo stond het 4-3 achter en alleen Dirk was nog bezig aan bord 4. Met nog weinig tijd op de klok voor beide spelers was Dirk na een gelijkopgaande strijd in een eindspel terecht gekomen van een toren en pionnen voor Dirk tegen een loper en pionnen voor de tegenstander. Op het eerste gezicht leek het mij er hoopvol uit te zien, maar de pionnen van de tegenstander waren sneller aan de overkant en Dirk moest zijn toren voor een pion geven om te voorkomen dat deze promoveerde. Omdat een andere pion van de tegenstander wel kon promoveren verloor Dirk helaas de partij, ook omdat de tegenstander een pat-valletje van Dirk door had.

Zo werd de eindstand 3 - 5 verloren. Maar het ging beter dan de eerste wedstrijd en als het had meegezeten had het anders kunnen lopen. Hopelijk zit het ook mee op dinsdag 19-12-2023 in de uitwedstrijd tegen het sterke DD 1.